22 Weeks | Anemia  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in


Salam 1Blog…

Baru-baru ni macam biasa aku gi monthly check-up di Klinik Kesihatan Presint 3…ini kali ke-3 aku gi check-up…lambat nor aku bukak buku merah aritu…nasib tak kena sembur dek nurse kt situ hihi…So rutin biasa la bila gi klinik...urine test…HB test…pastu nak scan la…bestnya nak tau gegirl ke boboy kan ;-)

Masa kat bilik HB test…result HB aku turun mendadak…dari maintain 12gm% turun ke 9.6gm%...pehh byk giler turun…
nurse ckp kena gi consult doktor for scanning skali…bila masuk jumpa doktor tu dia scan perut aku…but sian kt aku sebab doktor kata xnampak samada gegirl ke boboy huhu…baby byk gerak2 and dia sembunyik hihi…xper la janji tumbesaran baby normal dan baby sihat kan…cukup aktif doktor cakap hehe…



But for my HB problem…doktor maklumkan pada aku kesan2 yang bakal aku dan baby hadapi kl HB aku terus turun ke bawah paras 9gm%...antara info yg aku dapat dari doktor tu…

Klasifikasi Anemia :

Anemia teruk : HB < 9 gm%
Anemia sederhana : HB 9 -< 11 gm%
HB Normal : HB > 11 gm%

Kesan-kesan Anemia :

Kepada Ibu :
- Pitam
- Keguguran
- Meningkatkan risiko pre-eklamsia/eklampsia
- Mudah dapat penyakit berjangkit
- Boleh berlaku pendarahan semasa dan selepas bersalin
- Kelesuan
- Cirit-birit

Kepada bayi/janin dalam kandungan :
- Terbantut pertumbuhan bayi/janin
- Lahir tak cukup bulan
- Anak lemas semasa lahir
- Meningkatkan risiko lahir mati

Itu lah kesan2 yang boleh terjadi pada aku n baby kalau tahap HB aku terus menurun…Ya Allah…risau je aku bila memikirkan perkara ni…sememangnya aku selalu terasa letih walau tak buat kerja rumah pun…tapi apakan daya...aku perlu kemas brg2 dalam rumah jugakkan…kalau tak tah bila boleh pindah kan…huhu…

Lagi dua minggu aku kena check-up lagi…so aku harap Hb aku semakin naik la…kalau tak aku terpaksa menjalani pemindahan darah…adoii…tak suka…tak suka… :-(

This entry was posted on Friday, May 18, 2012 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

4 comments

Ayu, tahniah dah nak masuk 2 orang.. dulu saya pun sama HB rendah 11. tapi tak sampai la ke 9. ikut arahan doktor, makan ubat yang diberi..saya dulu HB rendah, dah tu tekanan darah pun rendah..asik pening saja.. tapi doa banyak2..insyaallah dipermudahkan segalanya...aminn..

mekasih linda :-) sblm ni mmg mkn je ubat yg dorg bg tu...tp kaunter ubat ckp mkn ubat tu setgh jam sblm mkn...pastu bila bgtau doktor..doktor ckp kl blh bg lagi lama..sejam sblm mkn..mkn ubat tu..sbb takut ubat tu xsempat nk menyerap...skrg ni ikut cara doktor lak nanti tgk cmna...doktor ckp harap2 sbb kesalahan teknikal ni je la yg drop HB tu...tp ayu xselalu pening tau...cuma rasa letih je spnjg ari...rasa cam nk baring sokmo huhu...

Ayu, harap2 mmg kesalahan teknikal.. apa2 pun take care tau...

linda...alhamdulillah HB dah naik skit...atas 10 dah hehe...

Post a Comment