RM100....!!  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in ,

Semalam macam biasa aku akan on9 FB dan tengok update dari kwn2...dan aku terpandang satu status yang menarik minat aku...

Modern Aluminium Kitchen (MAK) salah satu page yg aku 'like' di FB ada buat SMS contest dan hadiah yang ditawarkan adalah baucer sebanyak RM100 untuk beli cooker hood, hob atau oven dari MAK...



kemudian aku terpandang nama seseorang yg aku kenal sebagai salah seorang pemenang baucer tersebut...Juanita Sani...wah Ita dah menang...advance gitu...then aku tgk senarai pemenang baru ada 5 orang...MAK nak 10 pemenang...terdetik aku nak rebut jugak peluang ni...

so aku story benda ni dgn hubby aku...mintak izin...isteri mithali le kata kan huhuhu...dapat jer green lite dari hubby aku...trus jer aku sms MAK dan jawab soklan sms tu...so aku berdoa je la...kl ada rezeki aku dapat la...

dalam aku nak tido kan Aleesya...aku terpikir..boleh ker kl org lain pun join sms contest tu?sure boleh kan sbb xde syarat2 lain pun yg dinyatakan kt situ...so aku dgn sepantas kilat amik henfon sms kt hubby aku (dia gi latihan bola tampar)...aku ajak dia masuk contest tu skali...mana tau rezeki kami kan...tapi aku tak harap sgt hubby aku akan masuk...biasa la org laki bukan suka sgt benda2 yg mcm ni...sllnya org pompuan ler suka sgt benda2 ni hehe...so aku just bgtau dia..kl nak try send jer la sms tu..aku siap bagi jawapan sumer kt dia hehe...

so tadi ni lepas je tidokan Aleesya trus aku buka laptop hubby aku on9...nak tengok menang ke tak huhu...

wah...MENANG...!!! tersangat la happy bila aku tgk MAK posting yg aku pun dpt gak baucer tu...trus aku bgtau hubby aku huhu...but then aku tertanya2 jugak...hubby aku sms ke tak semlm eh...tapi aku biar je tak tanya dia pun...sbb tgk dia respon selamba je...



apa pun aku dah boleh guna baucer tu utk beli hood & hob utk umah aku nanti...bestnya...

Happy Birthday Sayangku Aleesya...  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in ,

Setahun yang lalu...pada tanggal 28 Mac 2010...jam 9.18 malam...puteri kesayanganku Aleesya telah dilahirkan seberat 2.88kg...tapi hari ni Aleesya kena cucuk...adoi sakit la....skali buat check-up sumer...berat sekarang 7.45kg dan tinggi 70cm...sian tgk dia nangis time kena cucuk tu...tapi sekejap je nangis dia...sbb dia dh big girl arini... :)

baru balik dari klinik...tido jer lepas kena cucuk..sian die...


Semalam seharian pegi jalan2 carik present untuk Aleesya...pusing punya pusing...aku n hubby belikan dia teddy bear..padahal dia geli dgn bulu2 teddy tu haha...aku bgtau hubby...beli je teddy tu nak bagi dia biasakan diri...kl tak nanti sumer benda dia takut + geli....selain dari teddy...aku carikkan sepasang kasut comel + stoking kaler pink utk Aleesya...kasut yg ada skrg ni dah kecik skit...kena upgred utk saiz 2 dah hehe...

Birthday present tuk Aleesya


lepas dah habis beli present...kami gi beli kek plak..kek tecik yg comel mcm besday girl jugak hehe....

Kek blueberry yg comei


memandangkan Aleesya suka mkn mushroom soup...so kami beli pizza hut untuk jamuan kecik2 kami semalam...walaupun Aleesya masih kecik dan tak faham apa2 lagi...tapi kami teruja nak celebrate besday dia yg pertama ni hihi...

Juadah yang simple je...



Semoga anak mama & abah panjang umur...menjadi anak yg solehah...dilindungi dan diberkati Allah selalu...Amin..

Aleesya nak potong kek


Selamat Hari Lahir Sayang...

Aleesya & Huggies  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in

Huggies...haa...ni bukan nak crita pasal pampers...tapi nak crita Aleesya dapat baby play tent dari Huggies...

sebulan yang lepas aku ada send borang redeem play tent ni kat Huggies...selama ni dok beli pampers xtau pun boleh redeem benda2 ni sumer...habis pampers trus buang bungkusan dia tu...padahal kl aku kumpul point dia dari dulu tah2 sumer benda yg Huggies offer tu aku dah boleh redeem...

ada 4 barang yg boleh redeem...Elephant Head + Trunk (100 points)...House (100 points)...Car (100 points) dan Tunnel (75 points for 2)...aku redeem yang elephant tu...sbb ingat nak redeem yang rumah atau kreta tu tapi nmpk cam kecik je...so redeem la gajah tu....lg pun aku mmg suka gajah...comel gitu hahaha....

then hari ni tengah aku dok masak untuk makan tenghari...tiba2 ada orang bagi salam...jarang orang datang umah aku ni...kl kwn2 nak datang pun dorg akan call dulu...so aku pun buka pintu...tgk ada orang GedeX depan pintu...siap pegang satu bungkusan besar...terpikir saper pulak yg hantar bungkusan ni...besday aku dah lepas...maybe mama hantar hadiah besday utk Aleesya le kot...huhu...

aku pun sign dan amik bungkusan bulat tu...tapi nipis jer bentuk dia..pelik aku...trus aku bukak...tup2 ada satu beg bulat dan nipis dari Huggies...aku dah teruja hahaha...

bukak je beg tu..ada kertas arahan camna nak set kan play tent ni...aku trus la buka satu2 benda ni...ingatkan kecik je benda ni....bila dah siap pasang besar ler jugak huhuhu...Aleesya siap suker lagik bila tengok mainan baru dia....tapi takut2 nak masuk....just main kt tepi2 jer sambil pegang2 trunk gajah tu hahaha...

besar kan?


aku pun siap pujuk Aleesya suh masuk dalam tent ni...siap letak mainan dia sumer dlm tu...xmo jugak dia masuk....last2 aku masuk dalam tent tu...pujuk2 dia lagik....last2 baru la dia merangkak masuk...then merangkak sampai keluar haha...penakut skit si Aleesya ni kl dgn benda2 baru bagi dia...

Apa pun...kira hadiah befday la tuk Aleesya dari Huggies hihihi....

Abah ada skali baru nak masuk main hihi...

Main terjah ja...  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in , ,

Seperti biasa...hari sabtu ja aku dan hubby akan teruskan survey2 untuk plaster ceiling...grill rumah...lampu2...barang2 dapur & barang elektronik...hari ni target area kami dekat2 ja...pusing satu Bangi...Kajang dan Serdang dulu...

mula2 kat bangi...kami pusing setiap seksyen yg ada kat Bangi tu...ada dua tiga kedai elektronik yang kami singgah...ada barang yg tgh sale...yg murah kt kedai A tapi mahal kt kedai B...tapi kami KIV je dulu...sbb yg penting grill dan plaster ceiling dulu...

pusing punya pusing...takde jumpa jugak kedai plaster ceiling & grill...kl ada pun tutup...then kami jumpa satu kedai plaster ceiling di Seksyen 7...kt sini quotation yg dia bagi untuk living+dining+dapur+family area+master bedroom total RM3990K...ni harga termasuk wiring + cat + design box tp tak masuk lampu downlight tu...lampu kami beli sendiri....kira cam murah gak kan dari yg sebelum ni kami survey....KIV dulu...then aku sempat tanya tokey kedai tu mana lagi ada kedai buat grill...dia rekomen kami pegi kt jln reko...harga murah katanya...

kami pun truskan perjalanan menuju ke jln. reko...carik punya carik kedai grill tu....ingatkan kedai Ah Chong (sekadar cth) yang direkomen tu...rupanya kedai Al-Hasyir Global....ala arab gitu...kedai melayu rupanya...susah kl nak jumpa bangsa yg satu lagi tu rekomen kan kedai melayu kt client kan?xper kami xkisah pun janji dpt quotation...di kedai ni kami hanya submit ukuran yg diperlukan...harga blom dapat...katanya nak email ptg tadi...tapi dah mlm ni aku check email xde pun lagi email dr kedai tu....hmm...kang aku merungut org ckp aku xbela bangsa sendiri...tapi camni la bila deal dgn org Melayu...tapi bukan semua ok...ada yg bagus..professional mmg aku respek...

then kami truskan survey kami ke Equin Park, Serdang...kami pusing lagi sumer kedai yg ada kat area tu...penin jugak la main pusing2 tak de hala tuju ni...ada kedai plaster ceiling & grill...tapi tutup....then aku terpandang satu kedai grill di deretan rumah pangsa yg agak lama...kecik jer kedai ni...actually more to office management bukan kedai huhu...

kami melangkah masuk walaupun hari hujan...redah je...aku mula tu malu2 nak tanya...btul ker kedai grill ni...sbb office je kt dlm tu...xde pun grill2 haha...then aku tanya jugak....nasib dorg mmg buat hehe...

Madam Ooi...org yg melayan segala pertanyaan kami dengan ramahnya...sebelum dia bagi quotation...dia siap terangkan jenis2 besi (siap bwk besi bg contoh tgk)...ada yg nipis...ada yg tebal wpun Metal biasa...Wrought Iron tu sama je la...cuma color lelain...lepas dia terangkan dgn jelas sampai kami faham...baru dia amik ukuran rumah kami...dan mmg kami agak terkejut dgn harga yg dia berikan...

Untuk harga Metal biasa RM2200K....dan untuk Wrought Iron yang bunga simple2 RM3150K...ni utk satu rumah tau...bukan pintu je...aku nak jer bgtau hubby aku kira jadi je la dgn harga tu...tp hubby aku kata nanti dulu huhu...Madam tu siap bgtau byr RM50 deposit je dulu pun xper...kl xjadi dia bagi balik...then kl jadik...nanti dia siap pasang dan kita dah puas hati baru byr duit yg balance tu...fuh..mana de org buat mcm ni?aku xjumpa lagik la setakat ni...lagipun dia bgtau kwsn equin tu mmg byk buat dgn dia je...dorg dah lama bertapak kt situ...dan ada kilang sendiri...

tengok...dia siap letak buss kad dia dlm buku ukuran aku huhu...siap tulis harga sumer kt situ...mcm tau2 ja kami akan ambil kt dia hehe...


aku tanya bab renovation rumah...dia ckp mmg ada buat...tapi jauh2 dia xkan buat...sbb nanti dia nak bagi service utk client yg jauh susah...so dia tak nak buat...dia jenis yg jaga after sale service ni...kl dia xleh buat after sale service sbb jauh mmg dia tak kan ambil project tu...

dalam kereta...hubby aku ckp kira jadi la dgn Madam Ooi tu...aku tersenyum je...tapi kena tunggu rumah aku confirm loan lulus dulu...adehh...

Deco Bersama Balqish Design  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in

Siti Balqish Ab. Aziz seorang freelance architect yang aku jumpa dalam forum cari.com...aku mintak jasa baik dia untuk deco living + dining aku...yer la my 1st house so excited lain mcm skit haha....untuk living + dining yang kecik...Balqish gunakan warna2 yang terang untuk bagi nampak luas...so ini la hasil dari Balqish Design...

Highlight tu my living + dining hall


dari pandangan atas


Mula-mula masuk pintu nampak TV hehe...
 
 
Living dan Dining di combine tapi berasingan


pandangan dari dapur


ni kat bwh tangga...ruang membaca...

Kalau nak tgk video klik kat sini  Balqish Design

Interior deco ni free jer tau...kalau nak kan consultation dari Balqish boleh contact dia kat blog ni Big Ideas For Home


Thank You Balqish!

fuh!! penatnya...  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in , , ,

letih...penat...ngantuk!! tu ler perkataan yg sesuai utk aku skrg ni...tapi puteri aku yg sorg ni tak mo tido lagik...nak main jek so aku melayan blog dulu hehe...

korang mungkin tak percaya apa yg aku n hubby blh buat dalam masa sehari ni...buat apa?haa...jgn pikir yg bukan2 :) kami pi survey grill, plaster ceiling dan lampu2 utk persediaan awal...

dlm pkl 9 pagi kami siapkan si kecil Aleesya...sian dia kena bangun awal pagi hari ni...tp mmg sll dia bangun pagi pun hehe...tempat yang pertama di tuju kat saujana impian...coz ada terbaca kt satu blog kedai buat grill ni murah...sampai je kt sana...tercari2 jugak kedai yg dimaksudkan...tapi xjumpa...xde info tentang alamat sebenarnya...hanya aktiviti terjah semata-mata...

namun bila pusing2 kat saujana impian ada jugak kedai buat grill lain...kami pun masuk utk mintak quotation...harga yg kami dapat utk satu umah jika besi biasa RM3K...kalau buat wrought iron satu umah dia quot RM3.7K...hubby aku bisik kata mcm ok jer harga ni...tapi aku ajak carik lagik kedai yg aku maksudkan mula2 tadi...pusing lagik then jumpa....but tak bernasib baik...bos dia xdak...so xdapat nak mintak quotation...

hubby ajak ke Semenyih tapi aku terpandang satu kedai alat2 dapur dan bilik mandi dekat2 situ jgk...kami masuk dan jenguk2...sinki mmg aku nak survey jugak...dapur...jenis ada hood dan hob...pun ada...so tgk punya tgk...salesgirl dtg dgn ramahnya dia bgtau aku promosi terkini...beli hood 1400suction power dan hob jenis Rubine...blh dpt skali sinki 2 bowl + tap + dish rack...total price hanya RM1688!! hah...boleh KIV dulu coz tgh2 bulan...hehe...

Ni set promosi Rubine yg biasa aku dpt dari kontraktor kabinet dapur


Ni set Rubine yang sama dari kedai ni...hanya tambah RM100 boleh dpt brg2 lain skali


kami ke Semenyih dan jumpa kedai Azman Besi...dekat dgn rumah yg bakal kami duduk nanti...kt sini kami dapat harga utk besi biasa RM2.1K...wrought iron RM4K++...fuh byk jgk beza tu...kl mix(pintu + sliding door je wrought iron) RM3.2K...

ok kami try survey tmpt lain plak...kami jumpa kedai plaster ceiling (PC)...tgk cth kt kedai tu cantik n kemas je dia buat...bila bincang2 dgn tokey tu...dia bg quotation utk PC ruang tamu + ruang makan + dapur + master bedroom...total dlm RM4K...termasuk wiring ok...reasonable jgk harga dia...sbb kami buat PC simple2 je...ok blh KIV...

lepas Semenyih...aku ajak hubby gi Bandar Teknologi Kajang jap...aku nak gi satu kedai kabinet ni...dia ada kilang skali kt situ...tapi nasib kami tak baik...tutup plak hari ni...then aku trus ajak hubby gi Bangi plak...nak gi terjah Mama Kitchen...hari tu pegi tutup....tapi bila sampai je situ...aku hampa sekali lagik....hah...mmg aku xpegi dah lepas ni...tulis Open tapi xdak orang...huhu...


dari Bangi kami trus menuju ke Puchong...niat di hati nak ke kedai kabinet dapur di sana...harga yg aku dpt melalui email masih di dalam bajet...tapi memandangkan hari dah petang...kami hanya pegi ke Avenue Concept, Puchong utk cuci mata tengok lampu n kipas siling...

Kipas Panasonic RM275


cantik2 tau lampu kt sini...harga pun masih dalam lingkungan mampu milik haha....yg aku perasan...harga paling murah aku jumpa lampu hiasan RM15...paling mahal aku nampak RM9880K...tapi ada lagik yg mahal dari ni sebenarnya...eh lupa plak...lampu2 ni dari Alfo Gallery....kat Avenue Concept ni ada brg2 lain jugak selain lampu...mcm perabot dari Red Apple...kitchen cabinet dari CLS Kitchen Cabinet...curtain dari Bagus Curtain....tapi kami lebih tumpu pada lampu2 jer...


yg ni RM15 je

cantik2 kan...antara pilihan hati :)
 
yg ni pun suka gak...harga RM270

RM9880K lawa giler kan?

aku dah jatuh cintan dgn lampu ni...hubby aku yg tunjuk..yg ni ada 50%

pasangannya...ada 50% diskaun gak...

dah puas tengok lampu2 dan kipas...aku ajak hubby singgah ke pasar borong serdang jap, maklum la bekalan lauk utk seminggu dah habis hehe...selesai beli ikan sayur sumer...kami ke Giant jap utk beli sedikit brg dapur...on d way masuk Giant...kami nampk satu kedai renovation...buat grill, plaster ceiling, kitchen cabinet & etc....trus kami masuk mintak quotation...skali dia quot utk plaster ceiling dgn grill saja dekat RM12K++...terbeliak biji mata aku...tapi aku senyum je kt tokey tu mintak buss. card dia...trus aku ajak hubby cepat2 kluar....mahal giler...huhuhu....

selesai beli brg dapur skit...kami trus balik umah...dah malam pun...ingatkan bole trus balik tido je...tapi si kecik tu xnak tido lagik...uwaaaa.....penatnya....

Nampak...Nampak...??  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in

Entry kali ni pasal Aleesya...lagik 2 minggu Aleesya akan genap setahun...cepat btul masa berlalu...

Aleesya dah pandai berdiri dengan sendiri tanpa pegang sofa...tapi masih dalam pembelajaran untuk berdiri dengan lebih lama...dan baru pagi tadi aku perasan gigi Aleesya dah tumbuh skit...mmg dia asyik menggigit jer skrg ni...org ckp gatal gusi...rupanya dah tumbuh gigi skit...hehe...lepas ni siap ler aku dia menggigit je time menyusu huhu....

Nampak tak gigi yang cenonet tu :)

Main design-design Kitchen Cabinet  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in ,

Baru-baru ni aku dapat email dari salah satu kontraktor yg buat kitchen cabinet (KC) skali gambar 3D lagi...cantik, simple dan mmg design ni le yg aku plan untuk buat KC aku nanti...

cantik kan...ni ler dapur aku ahakss...

Kitchen Cabinet 15 kaki

Tall Unit untuk fridge dan washing machine


tapi bila aku tengok quotation yang dia bagi utk material Melamine...trus aku terpikir mcm nak kena tukar design jer ni...mau tak..design camni cecah dekat 9K hanya untuk ABS Melamine dan top jenis Mieco...

so aku hasilkan design2 ni...maybe boleh cut cost kot hehe...

Design A - lebih kurang design di atas 15' x 15'

Design B - 10' Base x 15' wall unit, tambah panel utk fridge 

Design C - 12.5' base x 15' wall unit



agak-agak yang mana praktikal eh?aku macam dah decide nak buat design C...tapi kena tengok kos dulu la camna hehe...yang design B ok jugak...cuma ruang untuk aku bekerja nanti tinggal skit je la...nanti nak letak jug water heater dan periuk nasi xdak tempat lak huhu....

ukur...jangan tak ukur...  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in ,

Setelah agak sebulan aku survey2 harga kitchen cabinet (KC) walau hanya melalui email...tapi aku dah boleh agak bajet kami untuk rumah baru ni cukup ke tak...so untuk lebih detail pengiraan tentang bajet ni...aku ajak hubby pegi rumah contoh untuk ambil ukuran tingkap...pintu...sliding door...dan semuanya utk kiraan bajet grill dan plaster ceiling plak...

Aleesya dah siap...sempat lagi main rantai mama :)

sebelum kami ke Semenyih...kami singgah ke Jusco Balakong...aku nak survey dapur dan sinki kalau ada...baru aku tau mahal ke tak kl beli sendiri...atau lebih ekonomi kalau ambil dari kontraktor kabinet secara set...

di Jusco xbyk pilihan dapur...tapi dalam RM700 dah boleh dpt hood + hob jenis ELBA...tapi hubby aku survey2 benda lain sama...kalau ada bajet lebih dia nak beli peti sejuk yg besar skit menggantikan peti sejuk aku yg kecik comel setinggi 5 kaki tu...kl beli ikan sayur lebih skit dah tak muat nak simpan huhu...pastu dia nak beli TV...yg jenis LED ke LCD ke aku pun xtau sangat...janji ada duit sumer boleh beli kan...hehe...skrg ni hanya boleh survey je la dulu...

selesai di Jusco kami ke Semenyih...sampai ja kat rumah contoh (intermediate lot) BTK...bermula lah kerja2 mengukur ruang rumah...tak banyak gambar yg diambil coz bz dgn kerja2 mengukur...Aleesya pun ukur jugak sampai tergolek jatuh kat dapur....huhu...sian anak mama....nangis kejap dia...hihihi...

jalan tar yang kotor akibat kerja2 kontraktor
hubby check tempat buang sampah
meter elektrik dah ada
ni rumah contoh bagi intermediate lot
plaster ceiling nak buat camni je...simple...
ukuran tangga untuk buat stor dan rak kasut...kl de bajet lebih...
ni dapur...kecik je kan...

selesai keja2 ukur....baru aku perasan kl kabinet dapur aku nak buat dalam 10 kaki je dan lebih 5 kaki tu aku letak peti sejuk dan mesin basuh...mmg kecik la kabinet aku...ruang utk aku bekerja tinggal skit je...mana nak letak lagik periuk nasi dan jug water heater aku....??

nampak gayanya kena design baru la kabinet dapur aku...adehh...penin...penin...