IKEA Malaysia : Bedroom Story


Malam dah lewat...nak tido mata tak nak pejam pulak...so mcm biasa aku buka web IKEA nak tengok new product atau promotion yang ada...aku terpandang satu sudut 'contest'...hmm..best jugak ni bila tgk prize dia..so dengan gigihnya aku pun join...

contest ni senang je...meh kita tengok apa yg nak kena buat...

mula-mula buka web ni IKEA Malaysia Bedroom Story Contest so akan terpapar la page kt bawah ni :

klik pada Join Contest

Arahan mudah..senang je..


then follow arahan yang diberi satu persatu...webpage ni akan link dengan Facebook..so kl yg takde FB tu kena la register FB dulu :) then dah pilih gambar yg sesuai...crita la apa yg nak dicritakan tentang bedroom korang tu...

I like sleeping on my mother's stomach.Then I will turn upside down like a clock and kicking my father's face while sleeping.At midnight I would wake-up and kiss my parent's cheek and will kick away my blanket if my mother covered me with it...No blanket Mama...but still I love you..


ni entry aku...citer pasal Aleesya le apa lagi hehe....so kepada yang nak join tu cepat2 join...closing date dia dah dekat...

Closing date : on 26 June 2011

Prizes :
1 (one) X RM1,500 IKEA Gift Card – Grand Prize
1 (one) X RM1,000 IKEA Gift Card – Most Voted Entry
1 (one) X RM500 IKEA Gift Card - Runner Up
20 (twenty) X RM50 IKEA Gift Card – Lucky Voters


jangan lupa vote for Aleesya jugak...sumer orang boleh vote...so selamat mencuba :)

Happy 2nd Anniversary

Hari ni ulangtahun ke-2 perkahwinan aku...celebrate?tahun ni takde celebrate sgt mcm tahun lepas...tahun lepas hubby aku belikan kek potong sama2...masa tu Aleesya baru masuk 2 bulan hehe...tahun ni aku just masak nasi mcm biasa...cuma lauk tu best skit la...buat ikan 3 rasa...sotong celup tepung...telur goreng...ingat nak buat tomyam skali...tapi hubby aku ckp xyah coz nanti xde sapa nak habiskan sumer lauk tu huhu....hari bekerja so takde la nak celebrate lebih2 sgt...kl wiken maybe la boleh buat plan skit....

Hadiah?hehe...yg ni yg best...takde kek tapi aku dapat coklat...sekotak Ferrero Rocher (30 biji tau) + sekuntum mawar merah ;) romantik kan hubby aku?huhu..mmg sejak kenal dia paling tidak pun mesti dpt sekuntum bunga ros kl ada apa2 occasion...aku ingat lagi bila 1st time aku dapat bunga ros...ni zaman sebelum kawen le...mmg terkedu tak terkata apa...terima kasih pun tak terkeluar...yer la tak pernah2 org buat kt aku mcm tu hihihi...bunga ros tu masih dalam simpanan aku walaupun dah kering...tapi kenangan dan cerita disebalik bunga ros tu mcm baru semalam ja berlaku ;)

Terima kasih sayang ^_^


aku bagi hadiah apa?haa...citer ni semalam aku dah ajak hubby gi Jusco...cadangnya aku nak belikan hadiah buat surprise kat dia mmg tak kan menjadi la...coz kl aku nak keluar beli hadiah for sure la aku kena ajak dia jugak kan...bukan tak leh drive sendiri...tapi mmg dah jadik lazim mcm ni...aku mmg keluar dgn hubby je huhu...

so aku decide ajak dia gi Jusco suh dia pilih sendiri hadiah dia haha....mula2 tu aku nak belikan dia wallet...wallet dia dah 2 kali beli tapi dua2 jadik pecah2...so aku nak belikan yg baru...dia ckp xnak beli kt shopping complex dah...nak beli yg kt pasar malam ja...sbb dah 2 kali beli kt shopping complex asyik pecah2...yg kt pasar malam susah nak jadik mcm tu...pulak?so aku KIV dulu niat nak beli wallet tu...tunggu sabtu ni la pasar malam Bangi...aku belikan jugak sehelai kemeja utk hubby dan 3 pasang baju utk Aleesya...sbb Jusco tengah sale giler2 huhu...

Buat hubby tercinta...semoga Allah memberkati perjalanan hidup kita sekeluarga...and thanks for always being there for me...sayang abang selalu... ^_^

Langkah Aleesya...

Hari ni aku sefamily ada kenduri sedara sebelah hubby di Bangi...selesai makan kenduri kami singgah sekejap di Giant Bangi yang dulunya dikenali dgn nama Warta...dah lama xpegi situ so sejak bertukar jadi Giant ni la baru nak pegi plak...sampai jer di Giant, kami sekadar berjalan di bahagian Market untuk beli barang2 dapur skit...

jalan punya jalan carik barang...hubby aku yg lenguh tangan mendukung Aleesya trus letak dia di bawah...sementara aku pilih2 barang...sejak Aleesya baru boleh melangkah jatuh seminggu ni...hubby aku saja tak nak bawa stroller...nak biar Aleesya  bjalan katanya...so tak risau sgt dah biar dia kat bawah....

Aleesya tengah pilih barang...


Aleesya yang dah dapat peluang berdiri dgn sendiri....apa lagi...dibuatnya Giant tu macam rumah sendiri la...bjalan ke sana kemari...tarik barang tu tarik barang ni hihi....bila hubby aku nak dukung dia balik...nak pegi tempat lain plak...dia dah menjerit2 taknak orang dukung...maklum la orang dah dapat 'kaki' nak berjalan haha....Aleesya...Aleesya....geleng kepala kami dibuatnya....

"Mama...adik nak Milo.."

Ada Apa Dengan Belakang Rumah?

Apa yang ada?selalunya orang buat tempat sidai baju...tanam pokok2...dan setengah tu tak boleh buat apa2 sebab dah extend dapur sampai ke hujung pagar belakang....

Aku?apa yang aku nak buat?haa...aku plan nak extend dapur aku yg comel tu...sebelum ni aku tengok pada floor plan ada lagi 5' x 18' if aku nak extend sampai habis belakang umah tu...tapi aku ingat nak extend 5'x13' ja...yg selebih tu aku tak nak tutup coz ada tingkap bilik...kl tutup gelap ler bilik tu kan...

aku dah cuba2 tanya kontraktor di forum cari + kat Facebook...rata2 bagi rate dalam 10K-13K...mak aii..mahal jugak eh...aku ingat murah je sbb dah ada bata kat pagar tu...ingat boleh tambah mcm tu jer...rupanya xleh jugak...kena jugak guna besi sumer tu...huhu...

so petang tadi aku & hubby ke BTK saja nak tengok2 ada apa2 perubahan ke kan...mula2 sampai hubby korek2 skit citer dgn pakcik guard tu...pakcik tu ckp the latest yang setakat dia tau...bulan 6 ni pagar keliling yang tutup Fasa 9C tu akan dibuka...dia ckp maybe ujung bulan Mei ni dapat kunci...pekerja2 kat situ pun sumer dah takde...tinggal 2 org je sbb dah takde keja2 yang perlu dibuat..means dah siap btul umah2 tu...then pakcik tu bgtau lagi rumah2 kt situ sumer dorg dah baiki kerosakan2 yang kecik2 tu...tapi kita sebagai pembeli nanti kena check jugak mcm tips yang dalam entry sebelum ni...itu yang dia dapat berita dari pemaju...kalau ada perubahan terkini tu dia tak pasti la...so kepada rakan2 jiran yang selalu jenguk blog ni...harap bersabar...tak lama lagi dah kunci korang dapat huhu...

lepas dah bsembang dengan pakcik tu kami masuk ke dalam rumah...trus jer aku ke belakang...buka jer pintu dapur...punah harapan aku bila tengok kawasan kt belakang tu...bukannya 5 kaki...tak sampai pun 5 kaki ruang kt situ...kl nak extend cenonet tu sampai 10K kos nya...baik la tak payah...boleh aku guna duit tu beli benda lain huhu...tecik sgt la kl sekadar nak tambah je...but if nak pecahkan dapur + bilik tu then renovate lain maybe berbaloi la kot 10K tu huhu....

pintu pagar belakang

pandangan ke dapur

pandangan sisi dapur...tgk kecik je ruang ni huhu...


jalan belakang besar...muat kereta lalu...

longkang


so jawabnya maybe aku buat tempat sidai baju jer la kt belakang ni hihi....

Happy Mother's Day to Me

"nah...Selamat Hari Ibu..." kata hubby dengan senyuman...terkejut aku bila dapat sejambak coklat dari hubby...bukan terkejut sbb dapat coklat tu...tapi aku tak tau pulak hari ni Hari Ibu...yang aku tau bulan Mei memang Hari Ibu tapi tak pasti tarikhnya pada tahun ni....

Sejambak coklat dan sekeping kad :)

rupanya Hari Ibu lagi 2 hari...setiap hari Ahad pada minggu kedua bulan Mei...kiranya hubby aku kasi present in advanced la hehe...bukan senang orang laki nak ingat benda2 mcm ni kan...Alhamdulillah la aku dapat husband yang ambil kisah bab2 yang mcm ni...bukan aku harapkan sangat nak hadiah ke apa...sekadar ingatan pun dah cukup...terasa hilang penat lelah buat kerja rumah seharian huhu...selalunya aku dapat bunga ros...tahun ni dapat coklat...huhu best...best....

terima kasih sayang...muacchhsss.... (^_^)

tak lupa aku di kesempatan ini untuk ucapkan Selamat Hari Ibu buat Mama ku yang berada di Kedah dan juga buat Mak di Ipoh...semoga kalian diberkati Allah selalu....Amin...

Nukilan Pertama


Pertama....ada apa dengan pertama...?semua perlakuan...semua cerita...boleh dikatakan semua benda la mesti ada permulaan pertama kan?dan yg pertama tu la yang paling berharga...knapa?sbb mungkin yg pertama itu tak kan sama dengan yang kedua...ketiga dan seterusnya....eh..apa la yg aku bebel ni..tersentimental plak huhu...

apa yg aku nak citer kt sini bagi aku yang baru setahun bergelar ibu...perkembangan si kecik setiap hari merupakan moment yang paling berharga...so apa2 benda yg si kecik lakukan buat pertama kalinya mmg amat bermakna buat aku....

kali ni aku nak tunjukkan kat korang nukilan pertama si Aleesya...sejak dia cukup setahun...aku ajar dia suh pegang pensel...suh conteng2...suh lukis2...suh baca buku...nak biasakan dia dgn benda2 ni...

mula2 bagi pensel...dia belek2nya pensel tu sampai tak lepas2...mcm pelik tgk benda tu panjang je kan...pastu bagi buku skali nak suh conteng2...buku ni mcm biasa...dia akan selak sana selak sini...tak koyak...sbb dia bkn jenis yg koyak2 kertas ni...tapi dia gigit hahaha...nasib buku ni tak kena gigit....

terpegun tengok pensel


dah bagi 2 benda ni...aku tunjuk cara pegang pensel (cara bdk2 la) then conteng dlm buku tu...dia mcm konpius...trus dibalingnya pensel tu hihi...pastu kutip...then baling lagi...mmg jadik bahan balingan jer la pensel tu setiap kali aku bagi kt dia...

so dah masuk sethn sebulan ni...hari ni aku cuba bagi lagi mcm biasa pensel + buku dia tu....tup2 dia pegang pensel dgn cara dia sendiri...tuk..tuk...tuk...dia ketuk2 nya pensel tu atas buku dan terhasil lah conteng-contengan..wah..mmg dah ada perkembangan la selama sebulan aku dok ajar dia hihi...hati ibu mana yg tak happy? :)

Amacam?lawa tak?hihi...


HOMEDEC 2011

hari yang ditunggu2 tiba jugak...mmg dah lama aku nak pi HomeDec (HD) ni...bukan apa...org ckp murah brg2 dia...

dalam pkl 11 aku kluar umah...pegi 'brunch' dulu sbb tau dah karang asyik  tgk brg2 lupanye nak mkn huhu....but then hubby ckp nak kena gi bengkel kreta dulu coz break kreta ada problem...so gi carik bengkel kt area Serdang...pusing punya pusing jumpa 1 bengkel kreta ni...bila check apa masalah break...rupanya break-pad dah nipis giler...ptt bunyik jer tayar tu bila break...pastu break-pump dia lak mcm dah rosak skit..nak kena servis atau tukar baru kl servis biasa pun still ada problem...so hubby tukar dulu break-pad tu coz kl nak servis break-pump mau amik masa lama...

Aleesya di bengkel kereta...takut dia dengar bunyi pemutar skru


hampir pukul 1 jugak la sampai di KLCC...pusing punya pusing jumpa jugak Hall Homedec ni...mula2 skali gi Entrance dia di Hall 3...dah amik visitor pas sumer...kami pun melangkah masuk...

1st masuk nampak lampu2 yg cantik sgt...lawa2 jer tgk...tapi diluar kemampuan aku..sbb apa yg dorg tayang tu sumer yg harga riban2..jenis lampu chandilier tu...then ada barangan elektrik + elektronik kt sini mcm TV, peti sejuk, akuarium pun ada...aku xnak buang masa kt sini sgt sbb aku xperlu benda ni sumer....lagipun parking KLCC ni bukannya murah aku nak buang masa kt situ je kan huhu...

aku proceed ke Hall 1...haa...sini baru tempat aku...dah nampak brand2 hood + hob sumer...ini yg aku nak survey...last aritu kt Perfect Living aku tak sempat nak belek2 lama benda ni...so kali ni aku target benda ni je la...memandangkan Kitchen Cabinet tak banyak booth di HD ni...

so ni ler survey yang aku dapat...brand2 yang mengikut kemampuan aku dan aku fikir brand yg boleh diharap...

Effegi (The Hauz) 

Hood ECH-611TCP @ ECH-611TCN + Hob ECT-838KN = RM999 (kalau termasuk oven EBO-201 @ EBO-203SS =RM1999
ni pakej yg paling murah aku jumpa setakat aku survey selama hampir 4 bulan ni...

Kalau ikutkan bajet utk 3 brg,pakej ni sesuai la


Faber Pakej Sierra (TBC Elektrik Sdn. Bhd.)

Hood Faberjet Belezza 90SS + Hob FGH 152/78 BK + Oven FBO 68 SS = RM2199 (Free rice cooker worth RM95)

Faber...after sale service yg agak bagus


Rubine (The Living Depot)

tak banyak aku boleh crita kt sini sbb Rubine takde beza sgt dgn pakej lama yg pernah aku dapat sebelum ni...cuma ada Hood baru kaler hitam...mmg kelas gitu...harga dia dalam RM1588...tak pasti lak aku termasuk hob ke tak huhu...

Antara pakej2 Rubine


Rinnai (ESH (M) Sdn. Bhd)

Rinnai ni aku dah berkenan dengan hob dia yg ada 3 ring burner...fungsi dia kl kita nak panaskan sup je boleh guna ring yg paling kecik...means takde la sampai mendidih mcm burner kita guna sll tu...tu pulak ring yg kecik tu boleh plak adjust kasi api besar n kecik...yang jenis ni paling murah harga RM1200++ (hood+hob) kalau hob jenis yg tempered glass RM1500++ (hood+hob)

3 Ring Burner


lagik satu hob dia yg aku bekenan jenis api kt dalam hob tu (inner flame hob) pehh...yg ni aku tgk kl utk safety mmg sesuai...aku tak pandai nak jelaskan so korg baca le kt dalam gambar ni hihi...kl jenis ni harga dia RM1950 (hood + hob)

Inner Flame for safety


Fotile (D'Legend LCD & HIFI Sdn. Bhd.)

Fotile ni aku dah sedia maklum mmg bagus brand dia...hood tak bising...kl masak pun takde bau sampai ke dalam umah kl guna hood dia...tapi barang bagus harga pun bagus jugak la...mmg agak mahal brand ni...cuma di HD ni dia boleh offer aku dalam RM2K...tu yang paling murah utk brand ni...

so ini la yang aku dapat survey setakat hari ni...sampai pkl 5 jugak le kt situ...tu pun aku tak sempat nak belek2 hall lain...hall 2 tu banyak curtain2 + hiasan...mmg aku lalu je situ coz nak ke pintu exit mmg kena lalu situ...ada lagik hall samapi hall 5...mmg aku tak pegi la tak sempat dah pun...lagi pun aku tak de keperluan sangat nak ke situ...huhu...

yang mana satu aku beli?takde lagi...coz nanti bulan Oktober akan ada lagik HomeDec ni...huhu...

balik dari HD...aku ke pasar malam Bangi jap...beli char koe teaw, taufufa, dan pizza utk dinner mlm ni...mmg tak masak la...sbb dah tau balik ja umah sure si kecik ni nak merap tido jer...

so kalau ada yang berkenan di hati korang...cepat2 la grab ye...aku sekadar berkongsi maklumat disini :)

antara pamplet yg bakal dibuang




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up