Sign S&P...

Seperti yang dijanjikan semalam....hari ni aku n hubby ke rumah contoh BTK utk sign S&P...setiba kami di sana...En.Azhar selaku yg menguruskan dokumen2 S&P dah ada menunggu...

aku tengok jalan di depan rumah sudah di tar...semalam xde lagik...cepat btul dorg buat keja...

Jalan yang dah siap di tar

menurut En. Azhar rumah yg bakal kami duduk ni adalah fasa terakhir di BTK...FASA 9C...dan rumah ni dah siap sebenarnya...hanya tunggu pemeriksaan dari majlis perbandaran utk CF saja...fuh jimat masa kami xyah tunggu umah siap lama2 sambil byr loan.....kami dapat kunci nanti baru start bayar loan...

setelah penerangan dibuat...kami faham apa yg perlu dilakukan...dokumen apa yg diperlukan utk apply loan etc....kami pun sign S&P...En. Azhar ckp kami bernasib baik dpt umah ni...sbb lepas ni dah takde rumah teres 2 tingkat yg harga mcm rumah kami...sumer akan naik...

Alhamdulillah...rezeki dari Allah sumer ni...semoga segala proses pembelian rumah ni dipermudahkan :)

Downpayment...

Hari ni...setelah berpikir semalaman...aku dan hubby buat keputusan untuk pilih rumah di Pelangi Semenyih 2...walaupun harganya dah naik jadik RM241K....rumah di BBST kebanyakkan dah habis dijual...rumah setingkat plak kami rasa tak berbaloi coz dah sama harga dgn rumah 2 tingkat...mahal la....so pilihan yg terbaik buat kami di PS2 la nampaknya...namun agak berat hati jugak coz unit umah yg dibuka utk dijual di PS2 skrg ni berdekatan dgn kuil...tapi kami tak ada pilihan lain...lagi lama kami bertangguh mungkin lagi tinggi harga rumah masa akan datang....

On d way nak ke Semenyih utk bayar downpayment...aku n hubby mcm terdetik nak jenguk2 rumah di Bandar Tasik Kesuma...kebetulan ada member opis hubby yg beli disana baru2 ni...so tak salah kan mencuba?

Sampai ja kt BTK...hubby riki2 dgn pak guard tu pasal umah...mana tau still ada umah yg blom dijual....coz umah di BTK ni aku tgk dah siap...cuma jln tar jer blom ada....pakcik tu dgn ramahnya bercerita panjang...dgn semangatnya dia bg no fon pejabat pemaju..suh kami pi tanya...sbb katanya baru2 ni ada sorang bernasib baik dpt sebiji...

Setelah kami berpusing2 dalam rumah contoh ni dan berpuas hati, aku n hubby trus pegi ke opis pemaju....kerani kt situ bgtau ada seunit lagi yg kosong...itu pun sbb loan pembeli asal tak lulus...so kami buat keputusan trus bayar je deposit umah tu...harga pun berpatutan...murah skit dari PS2...tapi yg penting kami selesa...walaupun dpt umah intermediate....so kami set appointment utk sign S&P pada keesokkan harinya...

aku rasa lega sbb xbeli umah dekat dgn kuil...aku bgtau hubby aku...agaknya rezeki Aleesya kami dpt beli umah kat BTK ni... :)


ni skit info pasal umah tu...


Bandar Tasik Kesuma Fasa 9C (Alpinia), Semenyih 
Rumah Teres 2 tingkat (18' x 70') - Freehold
Harga dari RM 191, 000 (masa kami beli dah naik harga)
Jangka siap May 2011



Rumah contoh
Ruang tamu
Dapur...simple je kan...
Bilik utama
Bilik 2
Bilik 3

Rumah oh! Rumah...

Hujung tahun 2010 baru2 ni..Malaysia diberi cuti umum sempena pasukan bolasepak memenangi Piala AFF Suzuki...aku dan hubby buat azam tahun baru...plan jalan2 survey rumah...niat dihati nak beli rumah sendiri..yer la..umur dah semakin meningkat...harga barang makin hari semakin naik...harga rumah pun melambung2 setiap tahun...sampai bila asyik nak bayar sewa kat orang je kan (walaupun dok kuarters)...

Antara kawasan2 yang di target kawasan Bangi, Kajang, Bandar Baru Salak Tinggi dan Semenyih...tapi awal2 lagi aku bgtau hubby..kawasan bangi dah xde rumah yang harga bawah dari 250K...semuanya main 300K ke atas skrg ni...

antara tempat2 yang kami dapat info dan pergi survey selama 3 hari ni...


1. KAJANG 2, Kajang
Rumah Teres 2 tingkat (22' x 75') - Freehold
Harga dari RM 449,000
Jangka siap 2013

2. Taman Nadayu 92, Kajang
Rumah Teres 2 tingkat (22' x 65') - Freehold
Harga dari RM 433,000
Jangka siap 2013

3. Taman Warisan Bestari, Dengkil (Kota Warisan)
Rumah teres 1 tingkat (20' x 70') - Leasehold
Harga dari RM 179, 490
Jangka siap 2012

4. Taman Ixora, BB Salak Tinggi
MAYA - Rumah teres 1 tingkat (20' x 70') - Leasehold
Harga dari RM 180,888
Jangka siap 2012

Rumah contoh


LESTARI - Rumah Teres 2 tingkat (20' x 65') - Leasehold
Harga dari RM 238, 800

Rumah contoh


5. Taman Dataran Abadi, BBST
Rumah Berkembar 1 tingkat (34' - 36' x 80' - 92') - Tanah Rizab Melayu
Harga dari RM 243, 800
Jangka siap 2012

6. Taman Indah Puteri, BBST
Rumah Berkembar 1 tingkat (47' - 60' x 59') - Tanah Rizab Melayu
Harga dari RM 225, 800
Jangka siap 2012

7. Tiara Heights, BBST (Seri Pajam) 
Rumah Berkembar 2 tingkat (35' x 70') - Freehold
Harga dari RM 450, 000
Jangka siap Disember 2011

8. Taman Semenyih Mewah @ The Green, Semenyih
Rumah Teres 2 tingkat (20' x 65')
Harga dari RM 288,000

9. PELANGI SEMENYIH 2, Semenyih
Rumah Teres 2 tingkat (20' x 70') - Freehold
Harga dari RM 233, 900
Jangka siap 2012

Rumah contoh



So..yang mana satu pilian kalbu? Harga yang ditulis adalah harga awal semasa pelancaran...kl nak tau harga sekarang...tambah la 10K atau lebih dari harga asal tu hehe...kl nak tunggu projek tahun depan...harga mungkin 2 kali ganda dari harga sekarang ni....pikir-pikir la...

Semoga segala proses beli rumah ni berjalan dengan lancar....InsyaAllah....

Aku...Kau & Dia....

Assalamualaikum...

Bermulanya perjalanan blog ni pada tahun 2006....tapi aku register je...dan tak pernah apdet sejak dari tu sampai ler skrg ni...bukan malas ke apa...tapi aku lupa yg aku ada blog ni huhuhu...

so nak cerita tentang apa ye...apa kata aku kenalkan serba sedikit tentang diri aku...

Aku...yang dikenali dengan nama Intan, Nani dan Ayu dari kalangan keluarga dan rakan2....berasal dari Kedah dan sekarang menetap di Putrajaya...

It's Me

Aku...seorang suri rumah sepenuh masa dan seorang ibu pada puteri tunggal ku (buat masa ni la hehe)...

Kau...Mohd. Ridzuan Ab. Khalil seorang suami yg penyanyang...terima kasih kerana menyanyangi diri ini seadanya...

My beloved hubby

my hubby berasal dari Perak...berjiran je kami ni hehe...tapi dia bekerja di KL...sekarang ni dah kerja gomen di bangi...camna aku boleh mula kenal dia...?biar la menjadi rahsia kami...yg aku boleh bgtau kat sini....bahawa aku kenal hati budi dia kat internet haha....

Dia...Nur Aleesya Raihanah...menjadi kebanggaan kami berdua...puteri sulung kami yang baru menjangkau 10 bulan...keletah dia tak penah buat kami kering gusi...ada jer benda yg dia buat bagi kami tersenyum dan gelak...yang paling best...hubby aku suka sgt cubit pipi dia...dan dia akan menangis sambil pandang mama dia mintak pertolongan haha....


Gambar terbaru Aleesya


Semoga Allah memberkati kehidupan dan memberi kebahagiaan kepada kami sekeluarga hingga ke hujung nyawa...Amin...


Kami...percutian di Cameron Highlands


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up