Happy Birthday Dear Sweet Love ;-)

" Aleesya & mama nak wish Happy Birthday Abah (Ridzuan Harahap)...moga diberkati dan dipermudahkan Allah dalam menempuhi segala liku2 hidup ni...terima kasih sbb jadik Abah yg penyanyang dan terbaik dalam hidup kami...senyum2 lah selalu kerana senyumanmu membuat kami bahagia & we love U so much..." 
 "..tak lupa jugak nak ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan kpd semua umat Islam...semoga segala ibadah kita diterima oleh Allah s.w.t..." 
Ikhlas dari Aleesya sekeluarga ;)

Jom Usha Jamu Mata...

Alhamdulillah...penantian yg selama 7 bulan ni untuk apply loan rumah dah berakhir...pagi tadi En.Azhar call hubby aku info sumer surat-menyurat dari lawyer dah setel...so isnin ni dah boleh submit utk apply loan ke BPP...itu la yg paling aku nak dgr skrg ni...bila dah apply nanti dan lulus dah bole pikir nak kemas2 brg masuk dlm kotak sikit2....bukan apa...ada anak kecik ni bkn blh kemas brg serentak...mau dia sepahkan balik nanti huhu...

So bila dah masuk step ni aku mcm biasa dok terbayang2 balik camna nak deco2 rumah nanti haha...dulu dah berangan byk dah teruja sgt nak masuk rumah baru....but then bila dah jadik problem aritu semangat aku pun dah ilang ntah ke mana...so jom kita jamu mata dari gambar2 yg aku dah collect selama ni...kot2 blh jadik panduan nak deco2 rumah nanti hihihi...

Ruang Tamu


Moden dan simple

ceria jer color ni kan

suka sofa camni...nice je..

color hitam putih pun ok kan?nmpk luas je umah nanti...

ni pun lawa...tapi takut xsesuai dgn rumah tu huhu...

color kelabu + hitam takut ruang nmpk sempit lak

lembut jer color ni...sesuai bangat...

sesuai dgn tema color rumah nanti hihihi...



Bilik Tidur


Ni bilik tidur aku haha...lawa color ni..

Bilik Aleesya...pehh pink mania huhu...

cukup menarik...utk 2 bilik di atas..1 pink 1 biru..



Dapur

Design ni jer la yg sesuai kot

Design mcm ni nmpk sempit plak dapur nanti


Tangga

bawah tangga rasanya mcm ni dah ok


So...mana satu pilian kalbu?huhuhu....

Calling All Friends from Phase 9C

Huhu...saja jer buat entry ni...sbb ape?dah lama terpikir...dan bila tgk makin ramai kwn2 dari Fasa 9C ni join kat shoutmix tu...terpikir nak buat satu komuniti utk bincang2....BTK ni ada forum dia sendiri...tapi macam dah kena spam je...

apa kata kita buat Facebook utk Fasa 9C?sekadar cadangan je la...sian tgk kwn2 dok chat kt shout mix tu takleh nak tulis & bincang panjang2 hehe....selain dari tu boleh kita kenal2 dengan lebih rapat...

Apa Kata Survey??

Lot 477 ke No.201

Semalam aku dgn hubby pi office pemaju...nak settle la benda ni bagi cepat skit...serabut jer rasa...so jumpa dgn En.Azhar...dia bgtau 3 org pembeli yg sama kes mcm kami ni dah setel...dah dpt surat tanah dari bank tu...skrg ni tggl 3 org lagi termasuk la kami...

sebenarnya yg dorg dok bgtau kata nak renew lesen di kementerian perumahan tu sbnrnya permit iklan dorg yg sepatutnya disertakan skali utk apply loan tu dah mati 3/3/2011 aritu...Namfatt tak nak renew permit tu semata2 utk 6 org kami yg balance ni je nak kena renew byr riban2...sbb projek Fasa 9C ni last projek...Namfatt tgh 'sakit' sbb tu dia jual sumer tanah2 dia kt pemaju lain sbb rugi dlm investment dorg...tak silap En.Azhar ckp dlm forex kot...so kami hanya perlu isi Borang Penilaian utk gantikan permit iklan tu....

aku dah pernah bgtau hubby psl ni...mesti Namfatt tgh problem dgn duit...kl tak...takkan la dia nak jual sumer tanah2 dia sedangkan pemaju2 di luar dari Semenyih sumer nak attack Semenyih utk projek perumahan sbb di Lembah Klang dah takde tanah...mesti ada yg xkena....then bukti yg kami dapat pasal surat cagaran tanah tu la...

pasal surat cagaran dr CIMB tu yg jadik lambat sbb Namfatt tak byr hutang habis lagi...bln 6 baru ni baru dorg setel hutang2 tu kt bank...so awal bln 7 dah dpt dah surat bank tu kata lot2 kami ni dah setel hutang...so skrg ni tgh tunggu surat dari lawyer plak utk bt surat ke BPP yg menyatakan lot kami ni dah release hutang dari CIMB.....

bila En.Azhar bgtau mcm ni baru la nampak terang dan jelas apa masalah sebenarnya...ni dari dulu bila tanya dok ckp bank yg lambat bagi...padahal dorg yg xbyr hutang tu....

skrg ni kira tak jadi la cancel umah ni...dpt jer surat dari lawyer tu dah blh apply Loan dari BPP....umah pun lepas raya ni InsyaAllah dah dpt kunci....skrg ni tunggu CF lagi...dari Indah Water yg blom dpt kelulusan...sbb dorg nak suh laju kan skit pressure air tu...yg lelain sumer dah ok...

huhu...lega skit la skrg ni...bab interest late payment tu tak timbul sbb En.Azhar ckp dorg dah ada bukti dokumen2 loan kami bertarikh bln February aritu...so pemaju takkan kenakan interest tu...sbb bukan kami yg buat lambat....

fuh...legaaa....

last skali yg bestnya dapat tengok rumah kami yg bakal diduduki nanti...Alhamdulillah...


Rumahku yang comel ;)

Ceritera Express Jalan-jalan Cari Rumah

Express punya cerita coz dah lama tak online...broadband celcom problem so nak apdet blog pun tak dapat...tp terima kasih to Maxis coz bagi Broadband free untuk 10 hari sempena besday hubby tak lama lagi huhu...

Sejak bicara hati ke hati dengan hubby tempoh hari...kami pun nekad nak cancel booking rumah BTK ni...so pagi ni kami pi office Agenda Istimewa nak jumpa En.Azhar...tapi dia off plak hari ni...so tergendala niat kami tu...

kami trus kan planning nak cari rumah di Semenyih...mula2 tempat yang dituju apa lagi kl bukan Bandar Akademia...ni mmg aku minat sgt huhu..umah banglo beb sapa yg tak suka....tapi aku rasa hubby tak brapa minat coz jauh ke dalam skit...apa pun ini yg aku dpt info dari sales person tu...


Bandar Akademia
Type Texas : 3 bilik 2 toilet
Harga : dari RM 169K - RM173K + RM22K (incentive- blh guna buat reno ni)
Note : dapur sekali dengan ruang makan + ruang tamu

Type Mexico : 3 + 1 bilik 2 toilet
Harga : dari RM210K - RM215K + RM20K (incentive)
Note : design ni dapur + ruang makan terasing dengan ruang tamu

Type Daisy : 4 + 1 bilik + 2 toilet
Harga : sama dengan Mexico
Note : design sama dgn Texas...dapur skali ruang tamu bercantum...FREE kitchen cabinet, wardrobe and aircond (promosi terkini)

Dapur Free...walaupun biasa tp nmpk cantik je..simple..

Type Daisy 4 bilik

Pandangan dari depan rumah...ishkk bestnya ada halaman luas..

Built-up area 1780sq.ft


Harga berlainan sbb ikut harga tanah...yg paling murah RM15.70 sekaki...paling mahal RM18 sekaki....ada lagi Type utk 1 bilik dan 2 bilik tak ingat plak brp harga dia....


Semenyih Parklands

Type : 20 x 65 Teres 2 Tingkat
Harga : RM219,800 (bumi)
Note : ternampak papan tanda besar tepi jalan masa nak pi Bandar Akademia...bersebelahan Bandar Tasik Kesuma...booth ada di Tesco Semenyih. Tinggal 22 unit jer lagi...tengok projek tu dah mula progress...

Pelangi Semenyih 2

Type B : 20 x 70
Harga : RM279K (mmg tak lepas loan dah yg ni)
Note : ada 3 unit jer lagi


ini jer la tempat yg kami survey di Semenyih...kemudian kami trus ke Salak Tinggi plak...di salak tinggi tak banyak yg kami tuju...sebab dah tau rate salak tinggi dah semakin tinggi huhu...2 tempat jer kami cuba...

Ixora Hill Park

Type : 20 x 60/65 Teres 2 tgkt
Harga : dari RM255,800K
Note : akan dilancarkan pada 23 & 24 July ni

Taman Desa Restu

Type : 18 x 60 / 20 x 65
Harga : dari RM190++K - RM255K
Note : ada 3 unit jer lagi...tp mcm tak brani nak amik coz tgk dalam forum salak tinggi byk komen mcm xjalan jer projek ni huhuhu...

ini la yg dapat kami survey bt masa ni....tp dalam paler aku dah melekat Bandar Akademia Type jenis Texas pun jadik la huhu....



Pa & Ma | Bayi Bulan Ini (Julai)

Alhamdulillah...Aleesya dah baik dari demam semalam....so dapat la aku luangkan masa sikit untuk update blog....

Semalam dalam dok godek2 Facebook ada aku nampak contest ni...contest lagi...huhu...

Contest Bayi Bulan Ini anjuran Majalah Pa & Ma

Klik pada tab Bayi Bulan Ini


Nak vote senang ja...klik pada tab Bayi Bulan Ini...then Klik undi gmbr Aleesya seperti di bawah...


Undilah saya!



Pemenang bertuah Peraduan Bayi Bulan Ini akan mendapat hadiah tajaan Dunstan Baby Language. Nak tau apa benda ni boleh la baca kt sini Dunstan Baby Language

Best pulak masuk contest2 ni....teruja gitu..ahakss... ;)

39.2'Celsius

Petang semalam suhu badan Aleesya naik 39.2'C...bagi ubat demam pun tak turun...so dalam pukul 9mlm aku trus bw Aleesya gi Hospital Sungai Petani...

Dia start demam hari Jumaat pukul 1 pagi...aku dah bw dia gi Klinik mlm tu jugak coz suhu dia tiba2 cecah 38.8'C masa tido tu...doktor bagi ubat demam, Antibiotik dan ubat masuk bontot tu...

balik umah mlm tu aku jelum paler dia...dah turun skit suhu dia...but then pagi Sabtu suhu dia naik balik 38.8'C...trus aku masukkan ubat bontot...sian dia aku tgk...walau dok demam2 gitu tp still gelak2 main sumer...dalam keadaan yg agak lemah...

bila smpi petang jer suhu dia trus mendadak naik smpi 39.1'C...aku dah panik....bukan apa..anak adik ipar aku Khalish pernah demam panas mcm ni sampai 'tarik'...suhu dia kena tarik tu baru 38.8'C....itu yg semalam aku trus bwk dia gi spital...

Di hospital Doktor check masih lagi 39.2'C suhu dia....doktor bagi aku sebesen kecik air suh jelum satu badan Aleesya mcm bagi mandi tu...fuh menangis sakan Aleesya kena air...aku tahan jer hati suh kuat semangat tgk keadaan dia camni...nak bagi baik punya pasal...

basah bantal2 kena jelum satu badan

lepas kena mkn ubat...tido jer dia...


Hari ni demam dia naik turun...aku trus kan jelum badan dia...esok tak tau la camna plak sbb esok hubby aku dah kena pegi Perak balik untuk kursus seminggu lagi...huhuhu...harap2 dia cepat lah sembuh...sian anak mama sorang ni....

Bicara Hati ke Hati...


brianccg
post Jun 27 2011, 05:13 PM


Getting Started
**

Group: Junior Member
Posts: 195

Joined: Jan 2003




I bought a Single storey house 8 years ago in Bandar Tasik Kesuma. The reason I bought is bcoz the developer claim they are going to build an exit from Lekas. But till the day I sold also dont see thing.

I work in KL and traveling for me is like a nightmare....

End up I cut loss and sold below cost... (lost almost RM30K)

Mungkin ada yang tertanya2 knapa aku post kan comment di atas...aku jumpa statement ni di salah satu forum di internet ni...apa yg aku searching pada mulanya adalah cara2 nak tahu apa yg perlu aku buat dengan masalah aku dlm proses beli umah aku di BTK...

Tapi apa yg aku jumpa adalah statement ni dan jugak link2 website penjualan rumah di BTK...terlalu byk rumah di BTK yg nak dijual...dan aku tgk harganya mmg murah kl nak bandingkan dgn harga pasaran skrg ni...agaknya salah satu sebab harga di jual di bwh harga pasaran adalah disebabkan oleh pemaju yg tak de buat kemudahan2 asas...

Hari ni hubby aku balik Sg. Petani (aku di kampung sebab hubby kena kursus 2 mggu) dan kami dah bincang dari hati ke hati pasal masalah nak beli rumah ni...rupanya bukan aku sorang je yg dah tawar hati...hubby aku pun sama...siap kwn2 dia ckp kl bole cari la kwsn lain utk beli rumah...reason?kl dah beli sini and nak jual balik mmg susah nak cari buyer balik...disebabkan reason2 seperti komentar di atas....then bila aku bgtau aku jumpa comment di atas lagi la menguatkan lagi niat hubby aku nak cancel pembelian rumah ni...

Tapi aku pikir2 balik mana nak cari dah rumah yang harga around 200K mcm ni?setakat yg aku tau sekarang ni Pelangi Semenyih...tapi harga dia dah makin tinggi skrg ni...takut tak lepas loan je...then Bandar Akademia...tapi mak aii jauhnya boleh tahan la ke dalam tempat ni....tapi bila aku tgk gambar2 rumah contoh yg ada di internet ni mcm berkenan plak aku...banglo plak tu....aku mmg minat dah masa mula2 dulu time dok cari2 rumah sebelum beli di BTK ni...sbb rumah banglo...ada tanah keliling..and kwsn bukit hehe...dah terbayang2 suasana nyaman hijau je :p boleh mimpi jer kot...hubby aku ckp jauh huhu...

Ni antara info dan gambar2 yang aku dapat tentang Bandar Akademia :


Banglo dijual dari RM156,000* di Bandar Akademia

Keluasan dari 4,000 (50 x 80) kaki per segi.
Banglo satu tingkat. 4 bilik 3 tandas. (baru2 ni dgr ada banglo 2 tingkat 300K++)
  • Bayaran Pendahuluan Rendah
  • Bayaran Ansuran Rendah
  • Tiada Yuran Guaman Untuk Perjanjian Jual Beli* (Peguam panel sahaja)
  • 2 Laluan Keluar Bersekuriti
  • Projek daripada The Lion Group


Ni Planning Projek  Bandar Akademia


Ni kawasan di sana...ala-ala Country Height gitu



Ni Rumah contoh 4bilik 3 Toilet

Gambar dari tepi rumah

Tempat anak-anak berlari2an cewahh...

yang ni aku tak pasti mmg ada skali ke just cth renovation huhu...

Keluasan tanah sampai hujung bendera ni


So apa keputusan yang di ambil?berkemungkinan kami akan cancel kan pembelian rumah di BTK ni...but 1st kena cari dulu projek2 rumah yang sesuai...bila dah dapat baru cancel...nak tunggu tah bila lagi nak setel problem ni...harga rumah makin hari makin naik....tapi kalau tak dapat???kembali memeningkan kepala...

we're back to step 1...searching the potential house for us....huhu....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up