Tocang 'Secoet'

Haaa...apa yang buat aku buka entry ni coz aku teruja sangat2 bila aku dah boleh ikat tocang rambut Aleesya...walaupun hanya secoet yang boleh diikat...tapi bagi aku dah bagus sangat dah...

mana tak nya...dah setahun sebulan baru boleh ikat rambut dia...tu pun amik masa dekat sejam baru aku boleh ikat riben...bukannya dia tak duduk diam...bagi jer henset diam le dia...tapi sikit sangat rambut dia + pendek yang buatkan susah tuk ikat...licin lak tu huhu...lastly dapat gak aku ikat tocang dia walaupun secoet je...

tengok la gelagat dia ni...mana tak geram aku dibuatnya...mau lepas ni aku dandan habis2 anak dara aku sorg ni hihihi...

muncung je..dah ngantuk ni

sukenya dia dpt ikat rambut

aihh...lentok paler plak dia

tengok citer apa le yg gelak tu

anak yang sangat manja

nampak tak?tayang gigi yg baru 2 tumbuh

tengok tv sampai cmni huhu...

Book Fair @ PWTC

Awal2 lagi aku dah bgtau hubby nak ke Pesta Buku di PWTC...tujuan utama aku ke sana..aku nak jumpa Eric Leong + nak beli buku baru dia 101 Tip Deko Bersama Eric Leong...siap aku dah inform kt Facebook Eric aku nak ke sana...huhu...

tiba hari ni...tup2 hubby ckp dia kena gi frendly bola tampar dengan budak office dia...aiseh...bermakna ptg ler baru boleh ke PWTC...so lepas zohor kami ke sana..

dalam perjalanan ke KL...hujan lebat turun melimpah2...sampai le di PWTC hujan masih lebat lagi...kami nak parking tempat biasa tak dapat sbb tak boleh melintas jalan dgn adanya Aleesya dan hujan yg lebat sangat2...terpaksa kami cari parking di dalam PWTC....but FULL!!

aku suh hubby ke parking hotel sebelah PWTC...dah siap masuk parking hotel...tiba2 ada sorang brader ni dtg kt kami ketuk2 tingkap...dia ckp parking full jugak kt sini...kl tak kuar dalam 10 min tiket akan dikena bayaran...so kami trus kuar dari situ....hubby pusing lagik kali ke 2...ke 3...dan ke 4 kali...still takde parking...so aku dgn sedihnya ajak hubby balik ja...mandangkan hujan tak benti2...

on d way nak balik...jln agak 'jam' di depan Maju Junction tu...slow2 ujan pun renyai2 je....aku ajak hubby pusing balik...mana tau rezeki aku ada parking kan...so bila dah pusing balik...hujan pun dah brenti.....rintik2 je hujan...so kami parking kt tempat biasa kami parking di Hentian Putra...nasib ada gak parking...

masuk je PWTC...mmg byk la booth buku2...kalau korang nak tau...aku ni boleh dikategorikan hantu buku jugak hihi..pantang nampak buku yg best2...tambah buku2 motivasi ni...novel ke kan...tapi aku ajak hubby ke booth Karangkraf...sbb situ yg aku nak pegi dulu...nanti baru gi jln2 tempat lain lak...

sampai di dewan Tun Dr.Ismail...aku serbu rak2 buku bahagian ID ni...aku dah nampak byk buku2 Eric di susun di rak...aku dah terpikir sure Eric pun dah xde kat situ sbb aku terpandang satu buku dia yg dah di signiture oleh Eric kat rak tu...so dengan cepat kilat aku sambar...hahaha....then baru aku belek2 buku Eric yg lain kot2 ada lagik yg di autograph...upernya dah takde...buku yg aku sambar ni buku last yg ada signiture Eric ;) puas hati aku dpt gak buku ni...

tempat redeem gift


aku suka dengan transformasi Eric yang simple dalam slot2 tv mcm casa impian,deko bersama Eric sumer tu...simple but nice sgt apa yg dia sentuh...so idea2 dia dalam buku ni mmg akan aku cedok habis2 la...InsyaAllah...

selain buku Eric...aku sambar gak majalah Impiana keluaran Mei...majalah Dapur Impiana keluaran tahun lepas yg tajuk agak best...total sumer RM40...dah dapat apa yg aku nak...so aku pun baru la nak jln2 belek2 buku lain....tapi si kecik Aleesya dah start enjin nak meragam...langsung tak bagi 'can' kat mama dia nak belek2 buku....yer la aku faham dia dah rimas lama2 dgn orang ramai sumer...lagipun dalam kreta tadi lama sangat...

Aleesya dah merengek
orang ramai yang hadir


so kami pun trus jer la kuar dari PWTC tu menuju balik umah...kl Aleesya tak buat hal tadi mmg aku dah grab dah atleast satu lagik buku motivasi hihi...

dah banyak mcm ni taktau mana satu nak baca dulu hihi...

Tips nak masuk rumah baru

Tips ni aku terjumpa di forum Putra Mahkota...rasanya ramai orang termasuk aku tak tahu apa yg perlu di buat bila dah dapat kunci rumah baru kan?so mari lah kita sama2 baca info ni...semoga dapat memberi manfaat bersama....


PERALATAN yang diperlukan... semasa check defect rumah...

1. Masking tape - tape yang kaler putih/cream tu... kalau ader retak ke, terus lekat dan tanda..
2. Marker Pen - merah pun ok.. senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape...
3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak cari...


AIR
===
1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada...
2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar...
3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu...
4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip bocor sebelum sampai ke tangki..
5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu....
6. Drain pipe untuk aircond... kena test masukkan air, takut tersumbat atau kena tipu.. paip tak sambung setakat gimmick jer..
7. Mangkuk tandas kena test juga... kalau air tak lancar, mesti depa dah buang lebihan simen kat dalam tu...


ELEKTRIK
=======
1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius (suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu...
2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh... so kita bleh tau mana satu yang problem..
3. Test semua suis kat rumah tu, pastikan tiada yang ketat atau tak leh nak tekan...
4. Ketuk kat tepi semua soket/suis.. pastikan depa dah simen tepi tu.. takut ada ruang kosong, next time mudah pecah..


TILES
====
1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...
2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...
3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...


PINTU & KUNCI
===========
1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..
2. Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock & dead lock..
3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...
4. Pintu kat pagar belakang tu kena kunci, pasang padlock yang weatherproof... jgn simpan tangga kat belakang rumah...
5. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar...
6. Gunakan padlock yang berkualiti, bukan pasar malam punya... nanti rosak haru pulak tak boleh buka..
7. Padlock yang baik seperti ABUS & ABLOY mahal sgt.. guna kan YALE, SOLEX atau setara pun ok..


GRILL / BESI JERIJI
==============
1. Design ikut budget.. tapi mesti yang agak kukuh, sebab ada design yang guna besi halus jer, mudah dipotong nanti..
2. Kunci mesti double lock.. boleh tambah selak atau kunci daripada dalam...
3. Telinga ker apa.. untuk pasang padlock tu mesti kukuh kat joint dia.. kat situ yang paling tak secure, guna tukul jer dah tercabut...
4. Mounting ke dinding, terutama tingkap mesti kuat.. skru mesti cukup kuat, kalau boleh guna besu yang ditanam dan weld ke tingkap..
5. Kalau guna grill yang boleh dibuka/safety tu.. pastikan tak boleh dibuka drp luar... nanti mudah perompak pecah cermin dan buka..


BUMBUNG / ATAP
=============
1. Kalau boleh naik ler atas tu, try tengok apa yang ada... mana ler tau ada benda asing atau defect kat situ...
2. Time hujan lebat, atau hujan.. tunggu dalam rumah atau check kat siling.. selalu time hujan lebat jer bocor atap tu..
3. pastikan tiada atap concrete tu yang retak atau pecah atau sumbing.. minta depa replace segera...
4. Kalau boleh masuk atas siling, sambil tengok tangki air.. tengok sekali joint kayu yang support bumbung tu..
5. Pastikan kayu tu elok keadaannya dan sambungan betul... bukat kayu terpakai/rosak atau yang disambung-sambung...
6. Pastikan dinding memisahkan rumah sebelah proper keadaannya, tiada lubang dan tiada retakan...


TANGKI AIR
=========
1. Kena naik atas siling, baru boleh check tangki air... yang penting tengok kekuatan support/penyokong kedudukan dia..
2. Tengok kat dalam tu, takut ada benda asing... masa install depa pakai letak jer.. bersihkan tangki air daripada kekotoran/batu/pasir...
3. Kalau ada plan nak install Outdoor filter, depa akan servis bersihkan tangki air sekali.. so, minta pakar yang settelkan...
4. Paip limpah tu kena check juga, kalu pelampung rosak, air tu pegi mana...
5. Nak lagi best, pasang air kat meter... pastu check air masuk kat tangki, baru tau camner tangki tu function...


ADAB & DOA
=========
1. Boleh baca doa yang biasa tu...


"Bismillahi walajnaa wa bismillahi kharajnaa wa-alallaahi rabbina tawak-kalnaa"
Dengan nama Allah kami masuk rumah, dengan nama Allah kami keluar rumah, serta kepada-Nya kami berserah diri

2. Baca bismillah & beri salam ketika masuk...
3. Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH.. tawakkal kpd ALLAH..
4. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah..
5. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. "Sesungguhnya Syaitan itu lari dari rumah yang di dalamnya dibaca surat Al Baqarah."
6. Amalkan bacaan ayat² al quran, yassin dan solat berjemaah satu family... ayat kursi juga..
7. Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH..
8. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim... bukan party nie..
9. Bila nak keluar rumah, semasa nak kunci tu baca bismillahi tawakkal 'alallah dan baca doa nie.. minta Allah lindungi harta kita..

 


Lepas ni aku akan cuba carik senarai bajet untuk masuk rumah baru plak....InsyaAllah....

Basi!!

Apa yang basi ni??nasik?lauk?buah?eh..ada ke buah basi?huhu...entry kali ni aku letak topik basi sbb entry kali ni bakal crita tentang entry2 yang dah basi...huhu...

Al-maklum la tak sempat nak update dgn ada anak kecik yg semakin hari semakin lasak...pastu aku berpeluang guna laptop hubby aku sebelah malam je...itu pun kalau si kecik dah tido lena...kl tak jgn harap aku boleh ngadap laptop ni...mau dia pun nak menaip jugak....pantang nampak laptop anak aku ni...so ikutilah episod-episod yang dah basi ni huhu...


10 April 2011   Henfon Masuk Air...

Aleesya...Aleesya...pagi2 lagi dia dah buat hati aku resah gelisah...apa tak nya...aku bangun dari tido jer aku tgk dia dah jaga n main2 henfon aku...pandai pulak dia carik henfon aku kt celah2 bantal tu...

then aku unlock fon aku...aku tgk ape pun tak nyala...hah sudah...aku try ON...pun xjalan...aku tgk mcm dah masuk air je screen fon tu...Aleesya dah main gigit2 henfon mama!!so paham2 jer la air apa yg masuk tu...uuuwwaaaa......!!

hati aku dah nangis...apa tak nya..henfon tu ada sentimental value tau...1st hadiah dari hubby aku lepas baru kawen huhu...maunya rosak tak leh baiki jenuh la aku...tak kan nak beli yg baru sepesen dgn yg tu jugak....parak le hubby aku..bukannya murah huhu...

trus aku ajak hubby aku ke Mines...itu yg paling dekat nak baiki fon aku...sampai sana je tokei kedai tu ckp kena tukar touch pad dia...sbb henfon dah boleh hidup...but touch pad plak rosak...camna nak guna henfon kl touch pad rosak..apa pun xleh buat...RM130 jugak tukar touch pad tu...melayang duit hubby aku...tapi nasib gak tak rosak sumer...kl tak kena beli baru le...

Ni ler touch pad yang rosak


balik dari Mines...elok jer sampai umah...henfon aku jadik mengong balik...touch pad kembali bermasalah mcm tadi...uuuwwaaaa.........langsung aku tak boleh guna....hanya call in yang boleh...apa nak buat?esok la jawabnya gi kedai tu balik...

pendekkan citer..sepanjang minggu ni 4 kali ulang gi kedai tu hanya utk tukar  touch pad yang baru...huh...


17 April 2011   Ipoh mali...

Jumaat malam sabtu aku sefamily balik ke Ipoh...dah lama rasanya tak balik umah mentua...seingat aku last balik Ipoh time Raya Haji aritu...sampai di Ipoh kira2 hampir jam 1 pagi...

Sesampai je kami di umah Ipoh...Aleesya terjaga dari tido...mula2 skali dia nampak Ucu dia...tersenyum2 dia nampak Ucu...aku agak Aleesya dah besar ni takde dah kot takut2 jumpa sedara-mara dia mcm sebelum2 ni...tup2 baru dok senyum2 kt Ucu...dia trus nangis...pastu kat Opah ngan Atuk dia pun tak nak jugak...huhu...

Semalam sepupu Aleesya, Khalish (Anak adik ipar aku) datang umah Opah...si Khalish yang dah setahun setgh dah boleh berjalan n for sure la nak berkawan bermain2 dgn si Aleesya ni...tapi Aleesya ni boleh je dia buat nohen dgn Khalish...nak gelak pun ada tgk gelagat dorg ni...

Pakat dok pandang satu sama lain


dan yang pasti dengan Ucu je Aleesya bole dok bergelak sakan...sampai ngingau2 tido asyik dok main dgn ucu...dengan orang lain jgn harap la dpt mcm tu...dah nampak dia boleh kamceng dgn Ucu dia je....so Ucu..senang la mama nanti kl balik Ipoh...Ucu dah boleh ngasuh Aleesya huhu...

Jaga2 Ucu...Aleesya baik tu ada makna tu ahakss...;P


17 April 2011   Rodeo Bear!!!

YeeeHaaa!!!sapa pernah naik rodeo?perghhh...kalau ada yg berani naik rodeo ni mmg aku tabik la...tengok kat TV pun dah naik gerun...mau terpelanting abih tulang2 kalau tercampak dari rodeo ni kan....haa...ini la yg Aleesya dapat dari Abang aku (Uncle An)...sure korang tak leh imagine kan camna Aleesya naik rodeo ni...hihihi...

balik dari Ipoh...baru sampai di Serdang, Abang aku call ckp nak dtg umah...aku pun ok je mandangkan kami dah nak sampai umah...lepas maghrib Uncle An sampai umah aku dgn member dia...with big Toys R Us gift box...

Rodeo Bear


Aleesya mcm biasa takut2 dgn orang...bila wrapping paper gift dah dikoyak trus jer dia tepuk2 kotak besar tu...suka btul dia...hehe...Uncle An ngan member dia yg pasang Rodeo Bear ni...mmg besar gak la...tapi takde la sampai berpusing2 mcm dalam TV tu...boleh pusing but dengan kemampuan kanak2 sendiri...sendiri pusing la maksudnya...dengan lagu2 yang agak banyak...suka btul Aleesya...tapi bila naik kaki tak sampai lak...sebelah jer cecah lantai hihi....

Apa pun Thank You Uncle An....

Tiap hari main benda ni


haa...dah la kot untuk entry basi kali ni...ada banyak lagik benda yang terjadi sepanjang 2 minggu ni...tapi maleh aku nak crita panjang2 huhu...

dan yang paling terbaru...ni bukan basi tau huhu...Aleesya dah menapak 2 langkah tadi...terasa bahagianya aku bila dpt tengok anak mengorak langkah pertamanya btul2 depan mata aku....



Modern Aluminium Kitchen & Artak Kitchen Design

Semalam aku tak berkesempatan ke showroom Modern Aluminium Kitchen (MAK) gara2 Aleesya mengamuk..so hari ni aku ajak hubby ke sana untuk ambil baucer...

Aku tahu pasal MAK melalui iklan kabinetnya kat internet...dan tak sangka pulak ada artikel mengenai MAK dalam Majalah Dapur Impiana...MAK yang dimiliki oleh Siti Rahmah Dahalan merupakan syarikat bumiputra yang pertama di Malaysia telah mendapat hak pengedaran eksklusif bagi produk berasal dari Dubai...

Antara beberapa kelebihan kabinet dapur aluminium ini ialah :

1. KALIS ANAI-ANAI. Oleh kerana kabinet ini tidak dibuat menggunakan kayu, ia terhindar daripada masalah anai-anai

2. KALIS MINYAK. Material yang digunakan juga tidak menyerap minyak sekali gus tidak akan meninggalkan kesan kotoran kekal

3. MUDAH UNTUK DICUCI DAN DIBERSIHKAN. Permukaan kabinet daripada material fibre sheet yang mempunyai tekstur yang licin memudahkannya dibersihkan dengan hanya mengelapkannya.

4. KALIS AIR. Material yang tidak menyerap air.

5. WARNA YANG BOLEH DIUBAHSUAI. Permukaan pintu kabinet boleh ditukar ganti mengikut kesukaan anda sekiranya sudah bosan dengan warna yang sedia ada . Caj akan dikenakan mengikut keluasan kabinet dapur anda.

6. REKA BENTUK DAN WARNA MENGIKUT PERMINTAAN. Anda boleh membuat pilihan reka bentuk mengikut cita rasa tersendiri kerana setiap dapur adalah rekaan khas.

7. JAMINAN SERVIS SELAMA LIMA TAHUN. Kabinet dapur aluminium ini diberi jaminan servis selama lima tahun sekiranya berlaku sebarang kerosakan dan masalah
 Sumber : Website Modern Aluminium Kitchen

Di Facebook pun aku jumpa page MAK so aku 'like' je...mudah bagi aku untuk tengok apa2 info atau promosi terkini hehe...

Showroom MAK di Plaza Impian, Gombak amat mudah dicari...dari jauh dah nampak bangunan plaza tu warna kuning...setibanya kami di sana...Cik Siti dah sedia menanti...malang sekali...baucer tu blom boleh di ambil..disebabkan orang yang handle baucer tu takde...so aku pun tak lepaskan peluang ni untuk mintak quotation design2 KC aku...

3D design dari MAK

untuk Design A...sememangnya aku dah tau memang akan mahal coz panjangnya 15 kaki...so Cik Siti quot RM8,000 untuk material 3G + granite...untuk Design B & C dalam lebih kurang RM7,000...bagi aku mmg agak tinggi harga ni...diluar bajet aku huhu...mungkin aku akan ambik peralatan dapur dengan MAK...bleh guna baucer tu :)


Lepas aku settle discuss dengan Cik Siti...aku ajak hubby aku ke Kajang plak...sorang lagi kontraktor KC yang agak famous di cari.com bakal aku jumpa hari ni...Jeff dari Artak Design...memang direkomen oleh ramai orang dalam forum tu...siap ada yg PM aku info yg Jeff ni murah dan bagus kerja2nya...

aku n hubby pun trus ke Bandar Teknologi Kajang...Artak Design ni ada kilang dia sendiri...so no wonder la orang cakap harganya murah...lagipun aku fikir dekat jer dgn rumah Semenyih kalau aku nak suh service ke apa nanti kan...senang jer dekat...

Jeff ni peramah orangnya...senyum je manjang...so aku bagi trus design2 aku...takmo aku citer panjang berjela2...dalam tiga3 design tu dia pilih Design B...katanya Design A mmg mahal sbb panjang...Design C plak mahal pada tall unit...so pilihan C yang sesuai...Jeff quot untuk material Melamine dan 3G...tapi counter top yang berbeza2...senang aku nak buat pilian nanti...

  1. Melamine + Concrete Top = RM5,277.50
  2. Melamine + Solid Surface = RM5,795.00
  3. Melamine + Granite Top = RM6,295.00
  4. 3G + Concrete Top = RM6,497.50
  5. 3G + Solid Surface = RM7,015.00
  6. 3G + Granite Top = RM7,515.00
harga2 kabinet ni dah termasuk accessories mcm dish rack, drawer, bottle rack, 1 frosted glass door dan kos untuk pasang sinki, pasang hood + tebuk lubang hose dan plumbing...lain dari ni Jeff ada jual skali hood & hob jenis Rubine dan Efergi...untuk stor cabinet aku plak...dia quot dalam RM2,800...

bagi aku harga2 ni boleh lagi dipertimbangkan...tapi agak tinggi berbanding harga Everskill Design sebelum ni...sbb kabinet ni blom ada soft close door motion...kalau nak yg tu kena tambah asing...dalam RM10 untuk satu pintu kabinet....

selain tu Jeff ada bagi nasihat untuk design C ni...dia suggest aku dekatkan skit dapur ke tengah2 coz dapur dalam design aku ni agak jauh dari sinki huhu..aku pakai design jer aritu...bukan pikir apa pun...janji ada design senang nak tanya kontraktor KC...so balik dari jumpa Jeff..trus jer aku design baru untuk Design C aku hahaha....

Design C yang lama...dapur agak jauh dari sinki...



Design C aku yang baru...lawa skit kan camni?

Perfect Livin 2011 @PWTC

Semalam teruja sebab menang baucer MAK...so hari ni teruja sebab nak pegi Perfect Livin (PL) kat PWTC...dengar crita dari orang expo2 mcm ni banyak diskaun dan harga brg2 murah...target aku nanti senang ja...aku nak survey KC dengan sinki + tap...pastu hood & hob tu...

seawal pukul 10 pagi kami bertolak dari Putrajaya...jalan ada skit 'jam' bila sampai di KL...sampai je kami kt PWTC...mak aii..orang dah ramai serbu PL...mula2 masuk akan jumpa Hall 3 dulu...Hall 1 & 2 di bangunan sebelah..Dewan Tun Razak...

Hall 3 kami tengok sumernya barang2 perabot...sofa, katil, meja makan etc....so kami trus ke Dewan Tun Razak....masuk je dewan jumpa Hall 2...kat sini aku survey2 KC je...benda2 lain aku pejam mata dulu hehe...antara quotation yg aku dapat (utk Design B & C saja) :

  1. Kian Classic Design S/B = RM5,000++ - RM6,000++ (Material Melamine)
  2. Dans De Design S/B = RM6,000 - RM7,000++ (Material Melamine)
  3. D Format Cabinet Shop = RM8,000++ (Material Acrylic - Design C)
  4. The H Trends Kitchen Design S/B = RM11,600 lepas diskaun RM8400 (Material Acrylic - Design C)
  5. SCI Cabinet Industry S/B =
       Design B : Melamine = RM 6,000++ after 60% diskaun RM2800++
                            I-plus = RM 6,000++ after 20% diskaun RM5,000++
                            Solid surface RM 1,500
       Design C : Melamine = RM 7,000++ after diskaun RM 3,000++
                            I-plus = RM 7,000++ after diskaun RM 6,000++
                            Solid surface = RM 1,200

Kesimpulan yang aku dapat buat...harga KC kat sini sumer MAHAL!!! yang paling murah pun SCI tu...tapi tu hanya harga KC semata2...blom masuk accessories atau plumbing & lelain...tu sumer kira asing...boleh jer kalau nak amik yg SCI ni...tapi kena booking kt expo ni je....kl kat kedai dia..harga sebenar yg blom diskaun tu ler...parah!!!

lepas jalan2 survey KC, kami ke Hall 1 bahagian alat2 dapur..elektronik sumer...tapi tak sempat nak jalan survey2...Aleesya dah menangis meragam...ngantuk agaknya...tak pun rimas dgn orang yg semakin ramai...kalau dia nangis biasa je tak per jugak...ni menangis stail meraung habis...dah tu takmo abah dia dukung...nak suh aku dukung ja...jenuh aku dukung dia balik ke Hall 3 nak carik jalan kluar...bukan ringan dukung dia...7kg dah dia skrg ni huhu...dah satu hal plak sesat pusing2 kt dalam Hall 3 tu carik pintu kluar tak jumpa...Aleesya plak makin galak menangis...sumer org tengok je...suara dah la nyaring...kuat lak tu huhu...

ingat lepas setel kat PL ni nak ke Gombak gi showroom Modern Aluminium Kitchen nak ambil baucer...jawabnya trus balik rumah la...huhu....

p/s: gambar takde snap coz bizi dok jamu2 mata jer...hehe...
             


Everskill Design & RM100 lagi...

Petang tadi lepas office hours...aku ajak hubby ke kedai KC di Equin Park...kebetulan aku mmg nak ke Pasar Borong Selangor...nak shopping lauk-pauk stock utk seminggu...

Everskill Design sebelum ni bertapak di Puchong dah buka satu lagi showroom dia kat Equin Park ni...last aku contact nak pegi showroom Puchong dorg tutup hari Ahad...dan half-day utk Sabtu...mmg tak dapat la aku ke sana...so dah berkesempatan ke Equin ni...kami pun singgah je la...

baru 2 minggu showroom ni buka...barang2 masih belum susun habis...tapi dah ada kabinet2 dan wardrobe yang tersedia siap dipasang...antaranya material 3G, Membrance Press dan Solidwood...

Aku tau pasal Everskill Design ni melalui forum cari.com...Ivan dan Steve...ramai yg rekomen bagus keja2 dorg ni...harga pun dikatakan berpatutan...so aku cuba je nasib..just nak mintak quotation takde salah ape pun kan hehe...

aku jumpa Ivan kt kedai ni...Steve orang yang aku contact sebelum ni ada kerja luar...aku bagi design2 yang aku buat seperti dlm post Main design-design Kitchen Cabinet sebelum ni...Design A mmg aku dah tau sure mahal..so aku skip awal2...aku proceed Design B & C je... 

Quotation yg Ivan bagi :

Design B 

3G door + solid surface = RM5,875
Melamine + solid surface = RM5,000

Design C 

3G door + solid surface = RM6,200
Melamine + solid surface = RM5,372

Design C agak mahal skit coz base unit yang panjang berbanding Design B tu...dan aku pilih solid surface sbb harga dia RM160 sekaki...kalau granite mahal skit RM180 sekaki...

harga-harga kabinet ni dah termasuk dish rack, frosted glass 2, bottle rack dia bagi free kt aku...pastu yg aku suka soft closing door motion ada skali kalau material 3G tu...kl untuk Melamine dia akan caj lain...bila ada benda ni xde la bila nak tutup pintu kabinet tu bunyi berdentam-dentum hehe...

untuk plumbing nak ubah paip air aku ke hujung kabinet dia caj RM180...install hood & hob + buat lubang hose tu dia caj RM250...tapi caj ni bukan dia amik..dia bagi pada orang lain yg pakar buat benda ni...means dia contract kt org lain la...

so bagi aku harga dia agak reasonable la...masih boleh dipertimbangkan....selain tu aku ada jugak tanya dia pasal stor kabinet yang aku nak buat nanti...but dia blom dapat nak bagi harga coz aku terlupa nak bawak ukuran...dalam anggaran RM2K dia bgtau aku...so tak per la..aku dah dapat quotation ni dah rasa lega skit coz setakat yg aku dok survey2 harga KC kat dia ni yg paling murah aku dapat untuk material 3G...

Contoh Stor Kabinet


dah abis pasal KC...ni aku nak crita pasal baucer MAK yang semalam...hubby aku pun menang gak...tak sangka dia pun ikut join sama hehe...bukan itu ja...aku tengok pada senarai pemenang...cousin aku (kak Elly) pun menang gak...then yang paling buat aku tersenyum lagi...hubby Ita (Juanita Sani) En.Rizal pun join skali dan menang jugak...hehe...

Tahniah pada sumer pemenang!!!


terima kasih pada Encik2 Hubby coz bagi sokongan pada isteri masing2....kena la sokong yer...nanti nak beli benda2 hood & hob tu guna duit Encik2 Hubby jugak kan...jimat RM200 hihihi...TAHNIAH!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up