03 April 2011

Modern Aluminium Kitchen & Artak Kitchen Design

Semalam aku tak berkesempatan ke showroom Modern Aluminium Kitchen (MAK) gara2 Aleesya mengamuk..so hari ni aku ajak hubby ke sana untuk ambil baucer...

Aku tahu pasal MAK melalui iklan kabinetnya kat internet...dan tak sangka pulak ada artikel mengenai MAK dalam Majalah Dapur Impiana...MAK yang dimiliki oleh Siti Rahmah Dahalan merupakan syarikat bumiputra yang pertama di Malaysia telah mendapat hak pengedaran eksklusif bagi produk berasal dari Dubai...

Antara beberapa kelebihan kabinet dapur aluminium ini ialah :

1. KALIS ANAI-ANAI. Oleh kerana kabinet ini tidak dibuat menggunakan kayu, ia terhindar daripada masalah anai-anai

2. KALIS MINYAK. Material yang digunakan juga tidak menyerap minyak sekali gus tidak akan meninggalkan kesan kotoran kekal

3. MUDAH UNTUK DICUCI DAN DIBERSIHKAN. Permukaan kabinet daripada material fibre sheet yang mempunyai tekstur yang licin memudahkannya dibersihkan dengan hanya mengelapkannya.

4. KALIS AIR. Material yang tidak menyerap air.

5. WARNA YANG BOLEH DIUBAHSUAI. Permukaan pintu kabinet boleh ditukar ganti mengikut kesukaan anda sekiranya sudah bosan dengan warna yang sedia ada . Caj akan dikenakan mengikut keluasan kabinet dapur anda.

6. REKA BENTUK DAN WARNA MENGIKUT PERMINTAAN. Anda boleh membuat pilihan reka bentuk mengikut cita rasa tersendiri kerana setiap dapur adalah rekaan khas.

7. JAMINAN SERVIS SELAMA LIMA TAHUN. Kabinet dapur aluminium ini diberi jaminan servis selama lima tahun sekiranya berlaku sebarang kerosakan dan masalah
 Sumber : Website Modern Aluminium Kitchen

Di Facebook pun aku jumpa page MAK so aku 'like' je...mudah bagi aku untuk tengok apa2 info atau promosi terkini hehe...

Showroom MAK di Plaza Impian, Gombak amat mudah dicari...dari jauh dah nampak bangunan plaza tu warna kuning...setibanya kami di sana...Cik Siti dah sedia menanti...malang sekali...baucer tu blom boleh di ambil..disebabkan orang yang handle baucer tu takde...so aku pun tak lepaskan peluang ni untuk mintak quotation design2 KC aku...

3D design dari MAK

untuk Design A...sememangnya aku dah tau memang akan mahal coz panjangnya 15 kaki...so Cik Siti quot RM8,000 untuk material 3G + granite...untuk Design B & C dalam lebih kurang RM7,000...bagi aku mmg agak tinggi harga ni...diluar bajet aku huhu...mungkin aku akan ambik peralatan dapur dengan MAK...bleh guna baucer tu :)


Lepas aku settle discuss dengan Cik Siti...aku ajak hubby aku ke Kajang plak...sorang lagi kontraktor KC yang agak famous di cari.com bakal aku jumpa hari ni...Jeff dari Artak Design...memang direkomen oleh ramai orang dalam forum tu...siap ada yg PM aku info yg Jeff ni murah dan bagus kerja2nya...

aku n hubby pun trus ke Bandar Teknologi Kajang...Artak Design ni ada kilang dia sendiri...so no wonder la orang cakap harganya murah...lagipun aku fikir dekat jer dgn rumah Semenyih kalau aku nak suh service ke apa nanti kan...senang jer dekat...

Jeff ni peramah orangnya...senyum je manjang...so aku bagi trus design2 aku...takmo aku citer panjang berjela2...dalam tiga3 design tu dia pilih Design B...katanya Design A mmg mahal sbb panjang...Design C plak mahal pada tall unit...so pilihan C yang sesuai...Jeff quot untuk material Melamine dan 3G...tapi counter top yang berbeza2...senang aku nak buat pilian nanti...

  1. Melamine + Concrete Top = RM5,277.50
  2. Melamine + Solid Surface = RM5,795.00
  3. Melamine + Granite Top = RM6,295.00
  4. 3G + Concrete Top = RM6,497.50
  5. 3G + Solid Surface = RM7,015.00
  6. 3G + Granite Top = RM7,515.00
harga2 kabinet ni dah termasuk accessories mcm dish rack, drawer, bottle rack, 1 frosted glass door dan kos untuk pasang sinki, pasang hood + tebuk lubang hose dan plumbing...lain dari ni Jeff ada jual skali hood & hob jenis Rubine dan Efergi...untuk stor cabinet aku plak...dia quot dalam RM2,800...

bagi aku harga2 ni boleh lagi dipertimbangkan...tapi agak tinggi berbanding harga Everskill Design sebelum ni...sbb kabinet ni blom ada soft close door motion...kalau nak yg tu kena tambah asing...dalam RM10 untuk satu pintu kabinet....

selain tu Jeff ada bagi nasihat untuk design C ni...dia suggest aku dekatkan skit dapur ke tengah2 coz dapur dalam design aku ni agak jauh dari sinki huhu..aku pakai design jer aritu...bukan pikir apa pun...janji ada design senang nak tanya kontraktor KC...so balik dari jumpa Jeff..trus jer aku design baru untuk Design C aku hahaha....

Design C yang lama...dapur agak jauh dari sinki...



Design C aku yang baru...lawa skit kan camni?

Reactions:

44 comments:

  1. cantikss ahhh..kitaorg xyah g jauh2. amek record ayu je heheheh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. huhu...amik je ita...tapi kl dah nak buat KC tanya habis-habisan tau..lain org lain taste ;)

    ReplyDelete
  3. Salam kunjungan balas. saya dulu pernah jugak buat dengan patric cari.com. emm nak kata puas hati sgt tuh tak lerrr... ada barang yang terlupa nak letak ler.. nak kena minta baru dapat, masa nak pasang pon janji kul 11, tp sampai kul 2, maybe sebab lepas raya, jalan jem. Pastu tertebuk plak saluran paip kat rumah tuh.. abih dapur ku banjir. Kiranya bad experience jugak ler... tp setiap org berbeza, org lain maybe have a good experience with them

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Mila,
    saya ada gak mntk quot dari patric,tp mll email je la..agak mahal xmampu la saya hehe...

    ReplyDelete
  5. ermmm.....nak lagi tahan guna konkrit utk material rak dapur...confirm kalau gempa bumi baru retak...ermm..melamine. saya ada experience guna material tu...di gym saya kaunter saya guna material tu dan dah hampir 2 tahun...terbukti hebat!! tapi jgn kena air yang bertakung...kalau air tumpah sila lap terus jgn tunggu sampai esok pagi....

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Slm ayu,
    Nk tanye harga yang u mentioned kat atas tue mmg dah included dengan accessories ek.
    contoh:
    - 3G + Granite Top = RM7,515.00
    dan harga di atas termasuk accessories dish rack, drawer, bottle rack, 1 frosted glass door dan kos untuk pasang sinki, pasang hood + tebuk lubang hose dan plumbing eh?
    many thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...ezdiany...yer dh include apa yg sy sebut tu...kecuali soft close blom msk...kl tmsk softclose tambah RM10 setiap pintu...yg ni ikut design dapur sy la...kl lain design lain harga...better contact direct dgn Artak kitchen utk quotation yg btul...sbb sy survey ni harga tahun lepas...kl tahun ni mgkn harga lain atau ada promosi lain ok :-)

      Delete
  8. so mane lebih murah artak ke mak

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi saya Artak lagi murah sbb dah tmasuk harga tebuk lubang hose n piping...harga MAK xmsk benda ni lagi sbb dorg xde bt service ni rasanya...tp kelebihan kabinet MAK aluminium la..mmg tahan lasak...body kabinet pn aluminium bukan kayu biasa kita tgk tu...rasanya skrg MAK ada bt promosi kabinet harga murah...cuba lah pegi showroom...

      Delete
  9. hi ayu, so finally mane yg u ambik? now looking for KC, PC n wiring too. look for gud testimonial :)byk kes org kene tipu,takut maa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi there..
      sorry ye lambat reply...saya amik Artak for KC...yg promosi MAK tu hanya utk 8 kaki...my KC 12 kaki so tak sesuai la...lagipun Artak dekat dgn rumah saya...dan harga jugak berpatutan...and feedback dari kwn2 yg saya rekemenkan Artak ni sumer bagi pujian yg service bagus...after sales service pun bagus...so kl u nak buat dgn Artak saya boleh bagi no contact...atau u blh kasi email utk bagi detail..
      for wiring and PC saya buat skali...kl asing2 mcm mahal skit...but tak brapa nak rekemen la coz wiring dia buat tak brp kemas...but if u nak wiremen saya blh bagi sorg dari kajang...

      Delete
    2. Ayu, leh saya tau sape wireman yang dari kajang ayu maksudkan tu..ok ke keje die ek?

      Delete
    3. Netto...nama dia Ah Keong 0126202190...ayu xwat wiring dgn dia...cuma ada ubah socket suis kt dapur tu je suh dia buat...tp mmg kemas la...ada jiran btk ayu bg no contact ah keong ni utk wiring...dia ckp bagus ah keong ni wat keja...mmg kemas n harga pun bpatutan...cuba contact dl :-)

      Delete
    4. Thanks Ayu bg info ni.Btw nama saya Netty. Saya bakal menghuni kat rumah no 216 nnti.. =)

      Delete
    5. Netty...ok ;-) kiranya umah blok yg ngadap jalan la kan...bkn ditgh2...bila nk pindah?ayu tggu dev xrepair defect lg...dh 2bln report huhu...tension je...

      Delete
    6. Ayu..baru perasan ayu nye reply ni.aah rumah saya yg ngadap jalan tu.belum ramai lg yg pindah.jiran sebelah pun tak masuk lg.saya nye rumah baru je settle wat defect tp tak ok sangat pun die buat.tak kemas.kayu kat tangga tu pun macam da berbelak dibuatnye..huhu.die buat defect uma ayu ok ke?

      Delete
    7. haa..Netty..dorg mmg buat defect cincai je...main tampal je..pastu habis satu umah berdebu simen...bayangkan eh kl defect yg mula2 dulu ayu leh terima la byk debu simen kan sbb byk tiles ayu yg pecah2 kt atas tu...yg second defect ni ada dinding yg mcm bocor tau kt toilet atas smpi toilet bwh...so dorg br gak buat defect ni...padahal report bln 2 aritu...sblm kita buat KC..and reno benda2 lain sumer...ayu dah siap cuci umah ingat nak pindah brg je lg...tgk2 dorg buat defect tu habis satu umah debu simen...dr atas smpi ke bwh...ruang tamu...bilik tiga2 kotor...toilet pun sumer kotor dgn simen...bayangkan eh dulu cuci dgn air asid tau br kuar simen2 tu...skrg ni dgn KC sumer ada camna nak cuci dgn air...mop baru ni tak kuar tau...rasa nak nangis jer :( dah le kita ni dah xlarat nk bwk bdn sgt dah nak tonyoh2 simen tu huhu...sakit hati tau...

      Delete
    8. Aduhai kesiannye Ayu..jenuh la nak mencuci balik semua simen2 tu.kalau ada wet lebih sket,upah je org buatkan.Ayu dengan anak kecik lg, ngan badan dua tu lg..huhu..so skang camne lepas die baiki?air ada lg bocor tak? kite sabtu ni baru nak pi cari grill bagai..kunci sliding aritu pun die bg salah.deret2 umah ayu tu kite tgk cantik2 je rumah diorang kan..termasuk la kot rumah ayu =)

      Delete
    9. setakat ni tak nampak lagi la bocor balik ke apa...sbb yg tau ada kebocoran tu sbb ada serapan kt dinding...maybe sebln dua kl ada bocor lagi br nmpk...encik hubby la nak kena cuci...sian dia sorg2...dah la cat pun dia sorg2 huhu...nak cr org cuci ni takut tak puas ati lak sbb umah dah siap KC and stor tu..xleh kena air...kang kembang lak kayu kan...deret umah ayu byk dah yg siap reno and pindah...ayu reno biasa2 ja..yg basic..walau basic nak jugak yg cantik kan hehe...bkn sll nak buat reno ni...tah2 xde reno apa dah lepas ni...org lain reno depan blkg sumer...kita bajet ciput so buat cara reno ciput jer la hehe...

      Delete
    10. Ayu,,kite dah pi ke Artak last week. Jeff takde. Adik die Jasper yg intertain. Ok juga la dengan adik die. sama je dengan abg die asik senyum je.ubah design itu ini pun die sabar je layan kerenah kami ni.siap standby air kotak berkotak2 depan kami ni..hehehe.thks sebab banyak bg info. mmg berbaloi2 la deal ngan dorang ni kan.. =)

      Delete
    11. ye ke...bagus la...dorg mmg mcm tu..kita tukar mcm2 pun still senyum jer :) Netty ada bgtau tak ayu rekemenkan?mana tau blh dpt murah lg ke...tp kl dorg bg harga tu mmg dah murah pun hihi...bila nak ukur tu...

      Delete
    12. Hehe..mestila ada mention nama Ayu kan..die ada tunjukkan design rumah Ayu nye masa bincang2 tu.hehehe.tak tau la kalau deal dengan Jeff dapat harga lg murah..ngan Jasper ni die ada la bg freegift (soft close utk door & free ducting utk hood)dan 5% less dari total. kite ada jugak amik wordrobe.sebab tgk macam menarik je kan..hihi.ukur mungkin dalam 2 minggu lg rasanya..sebab table top tak buat lg pun..

      Delete
    13. haa..ok la tu dpt free gift...ayu buat ducking utk hood 200 jgk la...bt dgn org tabletop aritu...janji Netty puas hati bagus la...ayu xwat wardrobe sbb dh ada lemari baju dgn set katil punya kan hehe...

      Delete
  10. Salam ayu, saya tgh fikir2 nk amik Artak or Everskill Design. Plan nk buat 3G glass + granite top. Agak2 antara 2 kontraktor ni, mana yg awk lebih recommended ye? tq sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...nak tanya...dh mntk quotation dari dua2 company ni ke?dr pengalaman sy...sy prefer Artak la..coz mmg sy buat dgn dia pun...sbb apa xamik everskill?sbb 1st..dr sy mntk quotation..then dtg ukur kat umah...pastu dh call nak confirm..harga sumer asyik bertukar2...setiap org or staff yg sy tnya harga sumer lain2...kl makin kurg harga ok gak..tp makin mahal...then ada jgk member yg pnh citer dgn sy dia order color lain dpt color yg totally different...pastu dorg xnak tukar color pintu tu just tolak duit rm200 je..so sy pn decide bt dgn Artak...with jeff ni sy siap dpt diskaun...then harga yg everskill bagi..sy siap blh tambah tall unit dgn Artak dpt harga sama gak...so sy blh rekemen la bt dgn Artak ni...kwn2 yg sy rekemen pn sumer feedback positif je dgn service artak...so hrp dpt membantu ye :-)

      Delete
  11. ayu, terima kasih sgt2 sbb share benda mcm ni.. moga dpt keberkatan hasil perkongsian maklumat kepada kitorang..
    kita ni pun baru nak dpt kunci Jumaat ni (26/05/12). ada masa sampai 30/06/12 sebelum pindah keluar. pd pendapat ayu,
    1) if kitorang just siapkan grill and buat PC cukup tak tuk pindah by time.
    2) grill yg ayu pasang tu mmg harga dia berbaloi2 la ek? sbb kita just based on ur maklumat. tak pandai benarnya bab2 mcm ni.
    3) untuk PC, ayu takde org yg leh direcommend kan?
    4) KC for future, Artak ni antara yg terbaik la ayu jumpa ek? so, if kitorang request for jeff, ckp under ayu recommendation aci?

    kitorang pindah kat saujana impian kajang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Aisha :-) tahniah la dh nk dpt kunci...bg ayu time frame ni sempat utk pindah if umah xbyk defect mcm umah ayu...then if aisha dh siap packg sumer brg hehe...dr segi :
      1. Grill...kl nak yg simple..besi biasa umah mcm ayu dlm 2.2-2.5k blh dpt...blh siap dlm 2mggu...tgk pd brp byk tgkp n pintu umah aisha la ok...kl nak bunga2 mcm ayu tu WI..maybe masa dlm 3mggu siap bgantung pd corak gak...tp ayu dh survey kl tmpt lain WI 4k ke atas kl corak mcm ayu...dgn madam ooi tu ayu dpt harga tu la...

      2. PC...kl aisha baca blog ayu mmg ayu tak rekemen la org PC tu...tp kl nak yg harga murah mmg dia plg murah...ada kontraktor bg quotation 8K utk PC mcm ayu...tmasuk wiring...ada yg bg 4K tmsk wiring...dgn dia 2.5k tmsk wiring...nk rekemen yg lain yg hasil keja elok mahal la skit hehe...tp PC mcm ayu ni amik masa 4hari blh siap...

      3. KC ayu mmg rekemen jeff ni...harga mmg berbaloi..sethn lebih ayu survey byk co. KC dia yg plg murah and keja dia mmg tip top...maaf la KC ayu dh siap tp blom apdet lg entry blog psl KC tu hehe...boleh ja kl aisha ckp ayu rekemen kan...ckp kak ayu dari tasik kesuma..dia tau la :-) KC tgk pd design jgk...pd jenis material...mcm ayu amik tu mmg material dia agak mahal skit...kl kedai lain hampir 7k...dgn dia 5k++...tak tmasuk tabletop la :-)

      harap dpt membantu...

      Delete
    2. ayu,tima kasih byk sbb all the info mmg byk membantu. KC mmg rase nk buat ngan Jeff pon, sbb masa g tgk showroom dia, mmg nmpk tip top kualiti kerja la.kemas..tp xsure la actual puneyr kije sama x dgn show unit.hihii..tp cara dia entertain customer pon xmengecewakan. so mmg cop dh la, especially bc entry ayu..lg la confirm jdnyer.:)

      umah tgu kunci, just stage tgu bank release full payment.hope tak amik masa lama. PC xsure la mcm mane ni, sbb aim nk masuk segere mungkin. hahaha..xlarat nk byr sewa n byr rumah lagi..kering! tgh mencari wireman yg ok. and grill jugk..grill kalo besi line2 putih tu ayu ade servey cost dia around berapa?tanye ade yg offer xsamapi 2k.

      Delete
    3. Hi fida...ayu kongsi apa yg ayu dah alami jer la..sbb nak masuk umah ni memang pakai duit byk walaupun kita nak buat sesimple yg mungkin...sbb tu kalau blh dpt bajet mmg nak bajet sgt2...tp tu la...kl yg murah sgt takut kualiti tak bagus kan...pakai material murah ke kan...tp KC mmg jeff tip top...mmg tak menyesal deal dengan dia...silap ayu dulu dah booking kat homedec...kl tak memang buat dgn dia la dr A to Z hehe...tp tu la..rezeki masing2 la kan...kl fida dapat grill yang putih2 biasa tu bwh 2K murah la tu...sbb kl umah ayu grill mcm tu dlm RM2.2K dengan madam ooi tu...tp pastikan byr deposit skit dulu...jgn byr abis lagi selagi keja blom siap tau...bkn apa takut terkena mcm jiran ayu...siap kena ugut2 plak dgn kontraktor tu kl kita nak cancel..nak cancel pun sbb dia yg buat lambat then buat silap corak lak tu...trus dia ugut nak cabut balik grill pastu xnak pulangkan balik duit...so hati2 yek...kl boleh gi sendiri kat bengkel grill tu tgk camna...jgn pakai amik jer org2 yg dtg kt umah kita tu bagi kad business tu ok ;)
      kl wiremen...ada sorg yg ayu suka..dia di kajang..ingat nak pasang lampu nanti pun nak panggil dia jugak sbb keja kemas...jiran ayu pun ada buat dgn dia ckp kemas keja dia...kl fida nak boleh contact try tanya... Ah Keong 0126202190

      Delete
  12. salam.. best jgk tgk blog ayu ni.. dh mcm discovery chanel dh.. hehehehe.. mmg terbaek la..
    sy trus g fasa 9c tgk.. ade agen nk jual 250k la.. dh msuk tgk.. cantek uma ni.. berminat sgt..

    nk tyne kt ayu atau sesape yg leh jwb.. ok x hage ni? sbb sy ade kol pkns tnye sal uma ni.. die ckp market dlm 200k - 230k jer.. lg stu die ckp tnah sini tanah tambak sbb tuh murah.. tp rumah jual hage 250k.. br igt nk wat ful loan gov..
    pastu ade crak sket kt tangge.. cne nk wat?? sy yg kne tangung ker??

    ReplyDelete
  13. Salam...mekasih sudi jenguk blog ayu yg xseberapa ni :-) hmm...kl 250k tu kira murah gak tu...sbb ada yg ayu tau nk jual 260k...280k pun ada...and kl awk (maaf xtau nama awk hehe) survey area semenyih skrg ni harga umah dh start dr 250k ke atas dh...project br skrg ni td br pelancaran atas skit dr tasik kesuma...semenyih parklands starting harga umah dia 278++k...kl pelangi semenyih xyah citer la dh 300++ skrg ni...kl awk rasa nk yg lagi murah maybe blh cr di fasa2 sblm ni...masih ada owner nk jual murah bwh 200k pn ada...cuba tgk kt web iproperty...
    then kl awk jd beli umah ni...bab yg cracks tu sy rasa awk kena deal dgn owner tu cmne...sbb nanti SnP antara awk dgn owner...bkn dgn pemaju dah...kl tak silap sy cmtu la...maaf sbb bab yg ni sy xbape nak arif hehe...harap dpt membantu :-)

    ReplyDelete
  14. thanx ayu... sgt membantu!! jln ke belakang tu tembus ke mana eh?? n tapak btul2 sbelah 9c tu nk wat rmh lg ker? ader signboard putih tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome :-) jln blkg tu ayu xpasti la...sbb mmg xpnh explore ke mana2 fasa n area lg pun huhu...dl masa mula msk area ni cr fasa 9C pn sesat haha...yg tapak sebelah tu dulu dgrnya ada lg blok utk fasa 9C ni...tp pemaju tak jadi buat....so blok yg ada ni je la projek dorg yg last...signbord tu rasanya utk 9C ni la...ni apa yg pakcik guard tu citer kt kami dl la...wallahualam...

      Delete
  15. Salam...

    teruja baca entri kat blog sini pasal rumah baru. Saya pun tengah servey2 KC idaman ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Iera...

      survey jgn tak survey..penting tu hehe...kl tak nyesal mcm ayu la walau survey byk tp ada gak buat kesilapan huhu...

      Delete
  16. Bole bagi contact number jeff x. Nak tanya kilang n show rooam die kat mana. Nak reno kitchen kat area taman putra kajang je. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Mar...ni saya bagi website dia eh...kat sini ada alamat showroom dia..boleh try tgk kt sini..http://www.artakkitchen.com/

      no fon jeff 012-6252528 ok :)

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. ayu,
    table top artak buat ker ayu buat dlu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yusnita...saya buat dulu...Artak bt yg pintu and lelain :)

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete