Ceiling Zheng  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in , ,

Salam 1Blog...

Sama seperti tajuk entry kali ni...cikgu nak menceritakan perihal pengalaman reno plaster ceiling dan wiring dirumah cikgu...so anak2 murid sila amik perhatian dan buat iktibar yer...cikgu buat dengan Zheng Plaster Ceiling...antara banyak2 yg cikgu survey..dia paling murah..termasuk wiring and lampu skali...sebab cikgu buat jenis L-box yang ada lampu tu kat ruang tamu...pastu PC biasa kt dapur...letak downlight...bahagian lain takde buat...nak save bajet la katakan :-)

17/1/2012
Seperti yang cikgu pernah citer sebelum ni...cikgu terpaksa bergegas ke BTK untuk buka pintu rumah bagi memberi laluan pada orang yg nak buat tabletop...ini kerana kontraktor PC yang janji nak datang awal pagi untuk buka pintu rumah tak muncul tiba...dalam pukul 10 cikgu cuba call tokey dia...tokey dia cakap dia terlupa nak inform cikgu yg pekerja dia akan dtg buat kerja pada tengahari bukan awal pagi mcm yg dijanjikan sebelum ni...fine...cikgu pun tunggu sampai tengahari sambil menumpang rumah jiran yg baik hati iaitu Puan Anida...hampir pukul 3 petang yg ditunggu2 tak muncul2 tiba...call lagi skali tokey PC..."aiyaa...saya ingat orang saya sudah pegi sana ma...blom sampai ka...nanti saya call itu olang..." click....pukul 4 petang time cikgu nak balik pick up hubby dah...call lagi si tokey..."aiyaa...sorry aa kak..olang saya tak boleh buat hari ni lo...kerja sana blom siap..esok la...esok la..." dalam hati cikgu..."nasib xde depan mata aku...kalau tak mau aku sembur je...cakap ler awal2 cancel buat esok je...penat aku tercongok dengan anak kecik aku..."

18/1/2012
"...Hallo Mr.Y...apa mcm PC saya??.."
"...Sorry aa kak alini tak dapat lagi aa...esok olang saya buat..."
Hampeh.....%#%@$#!!!!!

20/1/2012
"Halo kak...u punya PC sudah siap aa..."
"...ok...esok saya bayar u duit..."
click.....

21/1/2012
Arini cikgu tak sabar2 nak pi tengok PC rumah cikgu...masuk2 jer wah...cantik...kemas jugak dia buat...pastu lampu downlight 4segi yang cikgu mintak pun dia bagi yg cantik ada corak2...

Downlight yang cantik...
L-Box...waktu siang


tapi bila tang wiring...dia gunakan suis yg sedia ada jer...xde buat tambah2...lorr...bayangkan downlight 6 biji kt ruang tamu tu satu suis ja...pastu kat dapur downlight dia letak 4 biji dekat2 sebelah bahagian dapur ja..sebelah bahagian lagi xde...so gelap la bahagian tu xde lampu...patutnya letak la 2biji bahagian ni 2 biji lagi bahagian dekat toilet tu...adoii...kena tambah point lampu lagi le ni...then point utk kipas kat dapur pun tak buat...suis socket tambahan..cikgu suh tambah 2 socket dia buat satu je....then socket2 tambahan dia buat xkemas...senget tak sama tinggi dgn yg asal...so bila tokey tu datang collect duit...cikgu tak bayar habis...biar siap sumer baru byr balance...cikgu pun bgtau dia apa yg nak tambah sumer...okeh...lepas CNY dia cakap keja jalan...

12/2/2012
Datang BTK...
"...Tokey...bila mau buat balik keja?.."
"..Sorry aaa kak..saya punya wiremen tak ada skrg ni...nanti ini minggu saya buat jugak..."
Gggrrrrrrr........................

19/2/2012
"..Tokey bila lagi mau buat keja???saya mau cuci dapur...mau cat...nak pasang kabinet ni..."panas...panassss....
"..saya punya olang tak siap lagi itu keja rumah BTK jugak...tak pa lah..esok saya sendiri datang buat...."
Dalam hati..."tak datang buat esok...aku burn balance payment.."

24/2/2012
Arini cikgu terpaksa datang BTK pinjam keta hubby lagi coz orang grill nak datang btulkan grill rumah cikgu yang agak tinggi...so kena datang bukakan pintu rumah...dalam pukul 10 pagi sampai...nak buka gate rumah...nampak..kunci apa kt tembok pagar ni...belek punya belek..Ya Allah...kunci pintu rumah aku!!! masuk jer dalam rumah tengok dapur cikgu banjir!!!air sinki terbuka sampai melimpah2.....HAH!!!memang keja orang PC ler ni...dorang yg buat keja last aritu...sbb apa cikgu boleh ckp camni?sebab cikgu tengok point kipas...socket and wiring mana yg nak kena ubah aritu dah siap buat...so mmg takde buat reno apa dah selepas dorang buat keja tu...panasnya hati...maunya orang buka pintu masuk curik kipas n lampu ke sapa nak ganti??pastu air tu sapa nak bayar tu..dekat 4hari gak tu dari isnin lepas...

Sinki yang dibiar terbuka
Banjir suda....


pastu point lampu yg dibuat bukan point lampu biasa tu...tapi dia tebuk lubang 4 segi utk point lampu downlight sebiji jer kt dapur tu...adoii la...orang suh buat point lampu biasa tu...xkan la nak buh downlight sebiji je kt situ...xde beza pun gelapnya nanti...herm...citer dgn hubby..dia pun no komen...maleh dah nak byk citer so bayar jer balance tu....

Dapur...nampak tak point lampu tambahan tu?
kotak 4segi mcm dlight...
L-box...waktu malam...


Haa..so anak2 murid...amik iktibar dengan apa yg cikgu alami ye...kalau nak cari yg murah pun kena tengok keja and service dia camna....ni dah banyak buang masa satu...pastu bila suh buat penambahan tu buat cincai je...cat ceiling kita sediakan sendiri pun dia tak cat elok...bertompok2 jer dekat lubang point lampu and kipas tu...kena la cikgu cat semula....


Komen cikgu :

Harga - murah dengan hasil yg dapat...
Ketepatan masa/service - for me not professional...and tak bertanggungjawab coz tinggal kunci rumah kita atas tembok pagar jer....
Kekemasan kerja - untuk PC okeh...cantik...but for wiring not satisfied...coz dia guna suis asal...tak banyak pecah suis utk downlight...then wayar utk tambah socket dia guna wayar biasa...bukan wayar yg btul2 utk socket punya wiring...ni org wiremen yang pasang kipas umah yg cakap...silap2 kalau tak tahan sekejap jer wayar tu boleh rosak....

Tapi itu lah hasilnya bila nak save bajet kan....REDHA JER LA....


This entry was posted on Wednesday, April 04, 2012 and is filed under , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

10 comments

cantik plaster ceiling ayu.. berapa kos nyer ni?

-tini-

mekasih tini...sy buat ni dlm 2.5K..tmsk wiring n lampu dlight + t5 tu...dpt murah sbb buat kt ruang tamu n dapur je...tmpt lain xde buat...ruang tamu tu hanya Lbox keliling tu je...tgh2 tu ceiling asal..xde plaster...kl de plaster 3K++ kot...

huhuh...bila la dpt buat L box ni..konon2 nak buat kat hall jkek...tapi pk2..tgu budget lebih sikit kita wat skali kat dining hall..

selera besarrrrr kann :D

ekeke...buat ni pun utk en bege je..dia suka Lbox ni...so buat jenis yg jimat haha...janji ada.. ;-)

aku, nk contact no org PC ceiling ni..nk try tnye hrga. :P
tq.

nama tokey dia Mr Yong 0193848787

Awak...l box ni cantik lar...rumah awak kat btk ni 20*70 ke?

rumah sy 18*70...tp sy tak recommen buat dgn dia...sbb dia buat wiring mcm hampeh...arini sy psg lampu utk satu umah...blh lampu dlight kt dapur satu suis dgn lampu hiasan kt dapur tu...yg dpn pintu pun sama satu suis dgn dlight living hall...pastu lampu kuning t5 yg Lbox tu sebelah dah tak nyala...ni blom masuk duduk lagi ni...sakit hati je...tak psl2 nak kena bt wiring semula...tp blom bt lg sbb bajet dh kurg dh huhu...tpaksa biar dl...

salam areyou...nak tanya ceiling atas konkrit eh? tinggal tambah l-box je la eh?

Salam...yang saya buat Lbox tu mmg ceiling asal konkrit...kl nak cantik mmg sll org tutup dgn plaster ceiling jgk tgh2 tu...tp sy ni nak save bajet tu yg xbuat...buat Lbox keliling je hehe...

Post a Comment