Downpayment...

Hari ni...setelah berpikir semalaman...aku dan hubby buat keputusan untuk pilih rumah di Pelangi Semenyih 2...walaupun harganya dah naik jadik RM241K....rumah di BBST kebanyakkan dah habis dijual...rumah setingkat plak kami rasa tak berbaloi coz dah sama harga dgn rumah 2 tingkat...mahal la....so pilihan yg terbaik buat kami di PS2 la nampaknya...namun agak berat hati jugak coz unit umah yg dibuka utk dijual di PS2 skrg ni berdekatan dgn kuil...tapi kami tak ada pilihan lain...lagi lama kami bertangguh mungkin lagi tinggi harga rumah masa akan datang....

On d way nak ke Semenyih utk bayar downpayment...aku n hubby mcm terdetik nak jenguk2 rumah di Bandar Tasik Kesuma...kebetulan ada member opis hubby yg beli disana baru2 ni...so tak salah kan mencuba?

Sampai ja kt BTK...hubby riki2 dgn pak guard tu pasal umah...mana tau still ada umah yg blom dijual....coz umah di BTK ni aku tgk dah siap...cuma jln tar jer blom ada....pakcik tu dgn ramahnya bercerita panjang...dgn semangatnya dia bg no fon pejabat pemaju..suh kami pi tanya...sbb katanya baru2 ni ada sorang bernasib baik dpt sebiji...

Setelah kami berpusing2 dalam rumah contoh ni dan berpuas hati, aku n hubby trus pegi ke opis pemaju....kerani kt situ bgtau ada seunit lagi yg kosong...itu pun sbb loan pembeli asal tak lulus...so kami buat keputusan trus bayar je deposit umah tu...harga pun berpatutan...murah skit dari PS2...tapi yg penting kami selesa...walaupun dpt umah intermediate....so kami set appointment utk sign S&P pada keesokkan harinya...

aku rasa lega sbb xbeli umah dekat dgn kuil...aku bgtau hubby aku...agaknya rezeki Aleesya kami dpt beli umah kat BTK ni... :)


ni skit info pasal umah tu...


Bandar Tasik Kesuma Fasa 9C (Alpinia), Semenyih 
Rumah Teres 2 tingkat (18' x 70') - Freehold
Harga dari RM 191, 000 (masa kami beli dah naik harga)
Jangka siap May 2011



Rumah contoh
Ruang tamu
Dapur...simple je kan...
Bilik utama
Bilik 2
Bilik 3

16 comments:

FARAH AISHAH said...

x lame lagi berjiran la kite..:)..saya dan suami pun beli rumah di sini....:)

Areyou said...

ye ke...?dah lama ke farah beli kt sini?kami masih dlm proses nak apply loan..tgh tunggu surat cagaran dari CIMB tu..lambat sgt hihi :)

FARAH AISHAH said...

dh lame...apply mase baru nak bangunkan...tak silap dpt loan lagi bbrp hari nak raya :)...rumah farah kat blkg skali ngadap kelapa sawit....harga area kami gan rumah depan skali ade beza harga skt..tapi tak tau nape...:)..ok la tu...Insya'Allah dapat punya...:)..kalau nak survey KC..try tgk kat unity design kat prima saujana...dkt ngan giatmara...lepas McD..

Areyou said...

huhu...umah farah lot no brp?umah kami lot 477..rasanya ditgh2..ni pun last unit sbb pembeli asal loan kena reject..masa kami nk beli aritu price dah naik 221K utk non bumi...utk bumi 203K..mesti masa farah beli harga still murahkan..kami lambat survey umah huhu..pemaju ckp dlm bln 4 dpt kunci eh...xlama dah tu :) KC dah ada tmpt2 yg dlm KIV...kt unity design agak mahal la hehe...

FARAH AISHAH said...

yeke?...mahal..mm...oo...maybe design lain2 hihi...
umah farah 171...:)Alhamdulillah...waktu tu bwh 200..yela skrg ni pun susah nak cari rumah harga bwah rm200k kan..:)..kla bulan 4 ni dpt kunci...hihi..time ni sronok kan jalan2 sambil survey harge..oh ye...dh cube survey websiteni x?..dier ada citer psl lampu murah..http://miera301.blogspot.com/2009/01/nak-rekemen-kedai-lampu-nih.html
tp farah tak pergi lagi...:)..selamat berjiran ye..:)

Areyou said...

ooo...house of lighting ni dah pegi..masa pegi kt avenue concept tu skali aritu....tapi xtulis lak dlm blog ni...terlupa ler tu hihi...mmg murah2 n byk lampu2 dia...try la pi sana...nanti kl farah dpt apa2 info pasal rumah roger2 la sini sama ye?Selamat berjiran :)

FARAH AISHAH said...

wwaaaa...dan waaa...nampaknye ayu lagi expert dr farahni..canner2x..hihi...

ok dookie...

p/s:ujung bulan 4 ade home dec kat klcc...pegi jgn tak pegi...huhu....

Areyou said...

home dec tu tau...dah tulis dlm kalendar dah hehe...wiken ni ada perfect living kat pwtc...pegi jgn tak pegi hehe...

Anida said...

Salam ayu! Saya pun beli umah kat sini, lot 472, berjiran dekat juga ni..hihi...Wahh seronoknya baca citer ayu survey2 psl kelengkapan rumah, saya n hubby x berkesempatan lagi =) Klu tmpt ayu pi tu buat ok, bolehlah kami tempah lepas tu =)

Areyou said...

Salam Anida, wah bertambah kwn2 kat sini :) dekat la rumah kita..selang 5 umah je..anak kita pun sebaya kan ;) Anida baru beli mcm ayu jgk ke?Anida jadik la follower nanti senang blh tau apdet kt sini hehe...InsyaAllah kl ada tmpt2 yg bagus + murah blh je nak kongsi2 kt sini...sharing is caring ;)

syalinda johari said...

as-salam, saya bakal jadi warga Semanyih jugak, tp tahun depan la kot. saya beli umah di the Green Semenyih. baru saya terjumpa blog awak neh.. kalo tak mesti saya p survey2 area umah awak jugak dulu. heheh.. kerja kat mana yer?

Areyou said...

w'salam...linda welcome to my blog :) saya suri rumah je hehe...kwn2 yg lain ni maybe keja kot..ada lagi kwn di Shout Mix sy tu..dorg sll chat kt situ..kl area umah sy ni yg tgh nak buat projek lagi pelangi semenyih 2 la...umah yg sy beli dah sold out..sy pembeli terakhir awal bln 1 aritu..tu pun umah dah siap hehe...kebetulan dpt ni...nak beli pelangi semenyih 2 jauh beza sgt harga dia...xmampu la nak byr bln2 coz hubby sorg je keja kan :)

syalinda johari said...

ooo..tak kerja, ingatkan kerja di pjaya.. okeh..saya suka baca blog awak..dok tgk2 jugakla pasal survey kitchen cabinet dan gril tu.. tengkiu bagi good info..

Areyou said...

hubby sy je yg keja under KKLW...sy kongsi apa yg saya survey je la...hasil pembuatan blom pasti lagi sbb blom buat kan hehe...

mrkicap said...

satu saja saya nak cakap...untung..saya baru beli kat Pelangi Semenyih 2..sebelah je dgn bandar tasik kesuma..phase 4..blom launch but dah open for booking..intermediate 22 x 75 dah 373K..

Observer

Areyou said...

Mr kicap...saya baru ni ada nmpk booth kt tesco tu...Semenyih Parklands...20*65..dlm RM232k kl tak silap...pastu satu lagi projek sy nmpk flyer dlm RM244k...opis dia dkt dgn opis Agenda BTK ni...tak cuba di sana ke... :-)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up