Measurement Musti Betul...  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in , , , ,

Salam 1Blog



Sabtu baru ni aku n hubby cadang nak mulakan keja2 mengukur grill...kabinet dapur n plaster ceiling umah...kl nak menunggu orang repair defect ntah bila boleh nak start ukur...so tempat yang kami tuju mula skali kedai Madam Ooi sbb kami dah pernah mintak quotation dengan dia sblm ni...cuma tunggu nak ukur je...appointment aku buat dalam pukul 11 pagi...dengan orang kabinet dapur dalam pukul 12 tghari...

sampai jer kt kedai Madam Ooi..aku ingat boleh la trus pegi umah bawak org dia sbb dia tak tau jalan ke semenyih...but then Madam Ooi siap kira balik sumer quotation...suh pilih corak yg mana nak...then dia ckp suh booking trus!!aiseh...aku ingat dtg ukur umah dulu baru booking...tp bila dah bincang dgn hubby...kami setuju je trus booking...sbb ape??harga yg kami dapat awal tahun dulu kami still boleh dapat skrg ni...siap dia tambah bunga ros bagi lagi kt aku...best la aku hehe...pastu kami buat plate utk pintu belakang dapur...tambah dalam RM150 lagi...booking just byr RM100...balance nanti dah siap baru bayar....

bila aku riki2 pasal awning yang jenis poly tu plak dapat dalam RM1.8K...reel langsir plak dia amik dalam RM6 sekaki...but hubby cakap benda yg ni kemudian dulu la...ada bajet lebih nanti baru tambah awning tu..so aku pun yes bos jer la :-)

sampai pukul 1 jugak kami tunggu orang Madam Ooi ni tak sampai2 lagi...so aku decide bagi peta jer kt dia...sbb aku dah lewat utk appointment dengan orang kabinet...dalam pukul 1.30 petang aku sampai BTK...Ivy dari Everskills Design dah terpacak kt rumah...dia pun baru sampai rupanya...sbb kereta dia rosak...sian dia....Ivan suh dia ganti sebab Ivan dah penuh dengan appointment lain...aku xkisah pun janji boleh dapat ukur umah aku...

aku terpikir nak ukur jugak kabinet dapur dengan Ivan ni sbb nak tau jugak harga dia masih sama ker dengan harga yang sebelum ni aku mintak...mana tau kot2 sama atau murah lagi dari MyKitchen Designs yg dah aku booking masa Homedec aritu mau aku cancel jer yg booking ni....huhu....

setel keja-keja mengukur dapur..Ivy quot kt aku material 3G 10 kaki base + wall unit + 2 kaki tall unit+3 kaki wall unit utk fridge+ 10 kaki top counter solid surface total dalam RM5.8K...so sama jer dengan harga awal tahun dulu aku mintak...but then aku mintak dia quot untuk stor kabinet aku + plumbing skali nak ubah sinki ke tepi tingkap...yang ni dia kena tanya Ivan coz dia xboleh pandai2 bagi harga...dia staff je katanya..so aku pun suh jer dia email nanti quotation stor tu...tunggu jer la nanti harga dia camna...

Ivy balik jer aku pun spot check la air umah aku dah ada ke belum...ok bab air laju jer masuk umah...tapi pili paip yang dekat pintu masuk tu air menitik2 bila dibuka..huh..ni nak kena report lagi ni...blom sempat nak check sumer..orang grill pun sampai...rupanya dia dah dtg BTK semalam ukur rumah kt sini...umah deret berhadapan umah aku...dia lambat pun bukan sbb nak carik jalan...tapi dia dari subang itu yg jauh benor nak sampai...setel keja ukur...dia ckp ukuran aku kasi tu takde lari byk...so harga pun xde la berubah...lega skit aku dgr...tapi tingkap banyak senget2 kata si Karim tu...atas kecik bawah besar...developer simen tak lurus...pastu bila dia naik atas tengok defect tiles aku...dia siap cakap mintak developer tukar sumer skali tiles tu...satu floor tu...sbb apa..kl tukar skit jer...yg balance tak tukar tu akan masuk angin kt bwh tiles tu...then lama2 akan pecah mcm yg dah jadi ni...huhu...sakit paler aku dibuatnya...nak mintak developer??surely susah nak dapat tukar sumer tu....yg dah report ni pun xterbuat lagik....

setel je ukur grill...aku n hubby pecut ke Tesco..mana tak...dah pukul 3 lebih mkn pun tak lagi solat pun tak lagi....plaster ceiling nanti kemudian ler plak ukur...sampai je perkarangan Tesco tu..mata aku tertangkap satu kedai lampu tgh buat Sale...Homelite Lighting Station...but aku masuk Tesco dulu...selesai makan...solat...beli brg dapur skit...trus aku ajak hubby jenguk kedai tu...huhuhu...

niat di hati just nak tgk2 jer sbb dari luar nmpk cantik jer lampu2 dia...masuk2 trus jadik rambang mata aku...bukan sbb lampu2 jer cantik...tp harga dia pun cantik bangattt....lampu LED yg standard 200 ke atas boleh dapat harga bawah 200...setelah diskaun...pastu lampu jenis design2 tu bwh 100 pun boleh dpt...chandilier bwh 100 pun ada...tp chandilier yg simple2 jer la...tp ok wat cantik jer tgk...dari niat just nak tgk2 trus aku booking lampu utk rumah aku hahaha...booking 100 je..nanti umah dah setel reno baru angkut masuk keta...tp aku beli ni just utk living dan bedroom je...sbb Sale ni sampai ujung bln ni jer...jom kita layan skit lampu2 yg ada...xdapat nak snap byk coz Aleesya asyik nak pegang henfon jerk....






This entry was posted on Monday, December 19, 2011 and is filed under , , , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

9 comments

syoknyaa depa dah nak renovate umah dah..hehehe..cantik lampu2 ituu...

blom lagi linda...defect rumah pun developer blom buat apa2...camna nak start reno...just ukur jer ni :)

dah lama tgu entry ayu..aritu nk gi homlite tutup so, bli lampu kat ong huatjela..rezki kt sane

lampu yg 1st tu..ain baru beli baru2 ni dr homlite utk umah mak ain..sebijik mcm tu he he

Huhu...Ain...tu ayu nk buh dlm 2nd n 3rd room...sama lak eh...hihi...

salam..sy intan bakal penduduk di alpinia jugak,rumah no 233...sy nk tanyelah..kitchen kabinet,grill,plaster ceiling da start buat ke kt rumah...n kedai/sykt mane jd pilihan? coz sy sedang mencari2 lg..

Hai intan,mcm kita grill pakai (Seng Chuan Engineering: 01237711784),Plaster Ceiling(Zheng Plaster Ceiling: 019-3848787)KCabinet(Ideal Aluminium:013-3741118 and Artak Kitchen: 012-6252528)..i x dpt komisyen tau..ni promo sbb diorang siapkan kerja ontime n harga berbaloi..all are chinese.

salam....ni no fon org yg buat table top umah sy....019 353 3200 othman...

blh tgk blog dia juga...
http://zestmark-zestmark.blogspot.com/

actually kc pun sy tempah dgn ivan..tp table top dgn othman ni...

Salam...
Terima kasih bagi info...akan contact nanti :-)

Post a Comment