Kronology Of Event : Lot 477 a.k.a No. 201

Salam 1Blog


Nak bercerita panjang skit sebab dah lama sangat aku tak apdet blog ni...walau tiap hari aku melangut mengadap blog ni...tapi hanya sekadar chatting dgn kwn2 di shoutmix tu..nak apdet blog xdapek sbb xde laptop aku nak apdet...eh tapi camne aku boleh ter'apdet plak blog arini??tungguuuu.........

Meh aku citer serba sikit bab rumah aku yang dah lama tak up to date tu...


28 Oktober 2011 - CF rumah aku baru jer lulus...kalau nak citer bab CF ni tak payah la...dari sebulan ke sebulan...pastu bulan depan plak...bulan depan lagi...dari bulan April haritu sampai la hujung bulan Oktober ni baru dapat...

4 Novermber 2011 - Dapat surat untuk menduduki rumah dalam kata lain surat untuk kita jelaskan sumer balance hutang pada developer...surat statement interest dan suh kita ambik kunci la senang nak faham...belek punya belek terbeliak mata aku tengok interest kena sampai 6.6K!!! Padahal cerita sebelum ni dari pihak developer cakap tak kena interest langsung sebab kesalahan teknikal dari pihak develepor sendiri (bab surat cagaran CIMB tu la)...ni lain plak ceritanya...dah tu kena setelkan dalam tempoh yang diberikan kalau tak kunci tak leh ambik...adoii...

Dah la malam ni nak balik raya...cuti sampai selasa plak tu...pandai sungguh developer ni nak kenakan interest caj kt orang...lambat skit kena caj..dorang buat keja lembab tak per plak....

8 Novermber 2011 - Bertolak dari Kedah lepas breakfast...sampai di Putrajaya dalam pukul 3 lepas hantar abang aku di Ampang...nasib jalan clear je tak 'jem'...direct aku and hubby ke Bahagian Pinjaman Perumahan untuk tanyakan pasal surat yang kami terima tu...konon nak percepatkan sikit la bayaran tu takut kena interest lagi....officer kt situ info file kami dah pun masuk bilik file utk process voucher...so maybe akan cepat la proses ni...

14 Novermber 2011 - Call BPP tanyakan pasal payment tu..masih blom boleh kuar cek sbb file baru masuk ke bilik voucher hari ni...so maybe khamis baru kuar cek tu...aiseh..lambat jugak le jawabnya...bila call Joan di Agenda Klang...dia cakap takpe takde interest kalau lambat last payment ni...fuh lega la skit dengar...tapi takut jugak jadik mcm kes surat cagaran tu...cakap je xde interest tapi ada jugak...apa pun khamis kena call la BPP...

18 November 2011 - Dapat surat dai KF Low lawyer umah aku...surat copy untuk perjanjian beli umah ni...skali dengan surat kronology of event nak mintak rayuan untuk waive kan interest tu...

Aku check kat internet yang payment voucher dah ada bayaran terkini..so aku call hubby suh tanyakan pada Joan dah dapat blom cek tu...tapi hubby aku busy la plak...adoii...tunggu lagi...

21 Novermber 2011 - Hubby call Joan dan kami dapat berita gembira...kunci boleh dapat 29 November ni..then tak payah bayar apa2...apa lagi lega la hati aku bila dengarkan...but then baru teringat hubby nak kena outstation 29hb ni...adeii lambat lagi la boleh ambik kunci tu :(

23 November 2011 - Call Agenda beranang cakap dengan Siti nak tukar tarikh...then tanyakan duit refund loan kami bila boleh dapat...sebab kami buat loan lebih untuk buat kerja2 reno nanti...but then Siti bagi amaun yang bukan jumlah yang sepatutnya...rupanya duit tu dia dah tolak interest dan duit api/air siap2 tanpa pengetahuan kami....patut la aritu Joan cakap tak payah bayar apa2....manis sungguh janjimu Joan..ku ingat dah tak kena interest rupanya ada udang disebalik mee...tak pasal2 la plak nak kena buat surat kronology lagi...dan fax lagi kat Joan tu...tapi Joan cakap boleh jer ambik kunci tu dulu sebab dia nak check lagi file kami adeii...

29 November 2011 - Dalam pukul 10 lebih aku bersiap nak gi Agenda beranang nak ambik kunci...semangat btul aku haha...ye la sapa yang tak excited dapat kunci rumah kan...sampai di Agenda...jumpa Siti dan dia bagi la segala borang yang perlu isi...then bila btanya bab interest tu dia ckp kena tanya Joan...xde lagi perkembangan baru rupanya...trus hubby call Joan...dia suh fax lagi skali surat kronology tu...haii brp kali daa mau fax...then bila tanya Joan cakap boleh la kasi diskaun 50%...ada plak main tawar menawar camtu plak...aku bukan beli brg sekupang dua...aku beli rumah beribu2 lemon punya cerita...then bukan salah kami pun sampai nak caj interest tu...hangiin jugak aku...ilang mood dapat kunci umah tu huhu...then kami trus tengok2 umah jap...mak aii...teruk jugak defect di tingkat atas...nanti la weekend check lain...balik dulu xde mood dengan si Joan ni....

My Home Sweet Home

Kawasan Kejiranan Fasa 9C

2 Disember 2011 - Confirmation color cat rumah dengan Nippon paint...haii..tak boleh lagi nak cat rumah aku...nak kena repair defect dulu...

Dapat call dari hubby....Joan dah bagi keputusan meeting pasal kes kami...akhirnya refund loan kami dapat full amaun...Alhamdulillah...nasib aku tak terlompat2 sebab gembira sangat2...takde la aku nak kena cancel booking kabinet dan dapur aku huhuhu...

3 Disember 2011 - melawat kawasan No.201...mak aii...banyak jugak defect yang kena tanda...mostly wall cracks...tiles cracks...tiles lopong...kosong je bwh tmpt simen tu...banyak lak tu di tingkat atas...pastu porch kreta mmg ada leaking...mau kena roboh jugak ni...saper jiran sebelah umah aku ni Encik Fendi kalau tak silap...kena roboh porch kita tu buat lain kl tak nanti cracks bertambah banyak....bahaya tu...pastu mahal lak nak buat benda tu...

Total ada 40 defects...tapi tak kira detail brp keping tiles yg kena tukar coz aku tandakan satu kawasan besar....hampir semua tiles atas kena tukar...tengok jer la skit gambar2 kt bwh ni ye...

Si kecik tengah meninjau rumah baru

Cracks di tempat pembuangan sampah

Cracks lagi...

Cracks mcm ni boleh buat tiles terkeluar

Di belakang rumah..akibat kelembapan yang ketara..rumah lain tgk xde pun lumut hijau + crack ni..

Bucu tingkap yg sangat tajam...potong tak betul + bila bukak 2 tingkap ni tersangkut antara satu sama lain...

Cracks di bawah tangga...

Cracks di tepi tangga..

Major tiles hollow...ruang family..

Major Tiles hollow...Master bedroom...

Tiles hollow - Toilet Mbedroom

Tiles hollow - 2nd bedroom

Tiles hollow - 3rd bedroom

Tiles cracks + hollow - 3rd bedroom

2nd Toilet - tiles hollow satu kwsn toilet

Car porch - Cracks + leaking

Actually ada hikmah jugak CF dapat lambat ni...nampak jugak tang mana kerja2 yg perlu dibaiki...kl baru siap then trus dapat CF tak tau akan menghadapi kerosakan mcm ni di masa hadapan...silap2 kena kuar duit sendiri lak sebab dah abis tempoh defect liability tu...

4 Disember 2011 - nak senangkan hati...ajak hubby gi jalan2 PC Fair kat KLCC sebab dah xde hati nak tgk rumah defect banyak giler...so sampai PC Fair...hubby trus serbu booth yg jual laptop je...tup2 dia angkut sebiji laptop ASUS...dia kata kesian isteri dia xleh nak apdet blog hahaha...sebab tu la aku boleh apdet blog hari ni hihihi...sayang hubby :p

23 comments:

syalinda johari said...

alhamdulillah dha dapat kunci umah.. tapi bab2 defect tu, boleh tahan byk jugak.. takpa lahh ada DLP kan..

waa..dier dapat laptop baruuu..syoknyerrrrrr...

Areyou said...

hehe...linda umah dah siap blom?

hakak CNN said...

OMG teruk jugak tuhhh...nasib sekarang dah nampak semua masalah tuhh sebelum dudukk..bila dah duduk susah jugak kalau jadik cenggitukannn...:P

Areyou said...

Hai CNN...btul tu...nasib nmpk skrg dr kemudian hari...satu keja plak nk kena ubah perabot sumer sbb nk repair...kl dh repair awal2 ni InsyaAllah lps ni ok la kot...

kesuma said...

Alhamdulillah..... dapat jugak.... tapi defect tu teruk jgak. sampai tersembul2 tiles dia keluar... crack plak tu besar2.... anyway, tahniah dah ada rumah sendiri....

Areyou said...

Terima kasih kesuma :-) alhamdulillah...defect dj repair...cuma ada yg minor dorg blm buat lagi...

alpinia said...

Assalamualaikum apa khabar? Sebenarnya saya da lama baca blog ni sebab saya pun salah seorang pembeli rumah di situ. Apa2 pun tahniah sebab dah dapat masuk rumah walaupun menghadapi defect2 yang agak teruk. Rumah saya lot 506 aka 178. Saya & isteri baru sahaja nak dapat kunci. Ya, memang rasanya kami antara yang terakhir. Agak lambat jugak. Pasal late payment interest tu you kena bayar ke tidak sebab kami pun kena juga.

Areyou said...

wa'alaikumsalam...maaf lambat reply...dh jarang buka blog xsempat :-) late payment interest tu kita kena buat rayuan...atas budibicara developer jugak...kita kena bagi bukti2 kronologi utk waive interest tu...ada kwn2 lain dpt kurg 50% je...ada yg dpt waive trus sbb kontra dgn kelambatan developer handing over kunci tu...mcm kes saya...suami bjaya waive interest setelah kami berikan bukti2 dan kronologi yg menunjukkan kami tak sepatutnya dikenakan interest...

kesuma said...

Salam Areyou... dah pindah? bolehlah share apa2 yang Areyou dah buat... Hari tu ada pusing2 area BTK rumah Areyou, banyak jgak rumah yang tengah reno... nak tengok2 juga rumah Areyou tapi terlupa plak no. brape... pusing2 jelah...

fara said...

Salam Ayu, lama tak jenguk blog ni. slalu lepak kat shout mix ayu tu..skarang dh takde plak.

haritu ade pusing2 kat fasa 9,tgk warga fasa 9c tgh bizi reno..ade jugak sy amek contact no kontraktor2 melalui banner yg dipasang tu..Masa pusing2 fasa 9 tu tak ingat umah ayu yang mana..tapi mmg rancak la aktiviti renovation kat situ.

Saya baru nak masuk umah baru ujung bln ni. Saya beli di BTK jugak,kat fasa 1H..Dekat je dgn fasa 9. Setakat ni saya baru siap order grill. Maklumat pasal grill madam OOi tu sy dapat melalui blog ayu ni la..
ade jugak sy mintak quotation grill dari kontraktor2 lain..tapi so far madam Ooi punye harga mmg ok.Terima kasih byk2 ayu sbb share info yang berguna..

Ayu letak la shout mix yang baru...bleh sembang2 kat situ. lama tak borak dgn kekawan lain mcm idda,liza,ain

kesuma said...

Salam Fara, beli rumah fasa 1H yang 20x80 ke? berapa harga? bila Fara beli? sebab saya ada juga rumah kat situ...... Jalan 6/1F. Fara punye jalan apa ye? Sori, macam2 tanyer...

fara said...

Salam kesuma, ye saya beli kat fasa 1H yang size 20x80 tu. Rumah tu bleh consider baru sebab owner tak penah duduk.. dia setakat beli je. Tu yang bila saya beli dari owner kena pasang grill semua..
Saya beli RM220k kat jln6/1E. Saya ade jugak survey kat fasa-fasa lain,harga kat fasa lain ade cecah sampai 260k jugak.. seem like harga property kat BTK ni makin naik,betul tak?

saya berkenan tgk rumah kat Fasa sebelah belakang semiD..fasa 8 kot.. Bukaan rumah tu lagi luas..Rasanya 22x80 or 22x70..nampak luas je

So kesuma mmg tinggal kat jln 6/1F?berjiran la nanti:)

kesuma said...

Salam Fara, saya tak tinggal kat situ sebab saya ada rumah lagi satu dekat pelangi semenyih... rumah saya dekat BTK tu saya sewakan... saya beli dulu tahun 2006, baru lagi daripada pemaju... Pasal harga rumah dekat BTK makin naik, yup... saya setuju dengan Fara... Nak plak dengan siapnyer Pelangi Semenyih 2, SP setia nye lagi... InsyaALLAH, konsisten naiknyer harga rumah dekat area2 situ... Untuk pengetahuan Fara, saya memang suka baca forum berkaitan property, lebih2 lagi kawasan semenyih dan beranang ni... :)

kesuma said...

Areyou, where are you.... tumpang ye... heheheee...

fara said...

ehh takpe ke dok tumpang kat blog ayu ni..kite bersembang la pulak..saya reply kat email kesuma je takpe?my email fara.kiddo@gmail.com

Areyou said...

Salam kak..
maaf lambat reply...mmg dah lama tak jenguk blog..xdapat nak online selalu hehe...tgk la blog pun dah bersawang...saya blom pindah..masih dalam proses reno..tp tggl nak buat KC n cat rumah je la..lelain dah setel...lambat skit progress sebab wiken jer blh handle reno..cat pun cat sendiri so mmg slow la...umah sy no 201...sy xbyk reno pun..bt yg simple2 je :)

Areyou said...

Salam Fara...sorry ye mmg lama tak apdet...xsempat + anak selalu konker laptop haha...saya boleh nak bagi contact kontraktor kl fara nak...bukan apa...takut ada yg terkena mcm kwn2 kt btk ni..ckp blh bt cepat..tp smpi skrg keja xsiap2...kl fara ada amik no contact kt banner tu jaga2 skit la...banner dia la paling byk kt situ...
shoutmix tu mmg dah xleh guna...start januari aritu kl nak guna kena bayar...nanti ayu try cari chatbox lain eh...kwn2 yg sll lepak sini dorg dah lepak kt facebook je..senang nk bncg apa2... :)

Areyou said...

hehe...ala..chat jer la..ayu xkisah pun :)

mama4A's said...

salam perkenalan..
ayu keje kat area mana? jauh tk nk berulang ke BTK? akak tertarik ngan perumahan kt bandar akademia. cuma takot jauh sgt.. skrg duk bangi..

Areyou said...

Salam perkenalan kak...
saya tak kerja...tapi suami kerja di cyberjaya...kl dari bangi tu lagi dekat kak kalau bandingdgn cyberjaya :) tapi kl akak nak beli kt akademia tu agak jauh la bagi saya...sbb saya penah gi site dia..jauh masuk ke dalam...kecuali kl developer ada buat jalan pintas ke bangi sumer tu...dekat la...tapi makan masa kl nak buat tu..maybe 10 tahun lagi...cuma bagi saya rumah di akademia kl beli utk investment ok jgk sbb umah banglo dan harga murah...akak blh try survey area BTK n atas skit dari BTK ada projek perumahan jgk...semenyih parklands kot...try tgk sana...

iza sara said...

Ayu..akak nak tanya sikit pasal interest yg pmaju kenakn pada pembeli..BPP yg kuarkn byrn..kdg2 lawyer yg lambat submit mcm jes gadaian tu..so nak tau la..kat BPP tu kita nak rujuk dept mana ya utk buat rayuan?

Areyou said...

Kak iza...rayuan tu utk apa ya...utk kurgkan interest ke...sbb kl kes surat gadaian lambat bkn salah kita...tp pemaju yg lambat bg surat tu...pttnya xleh kenakan interest...itu yg BPP bgtau kami dulu...sbb BPP xkan terima permohonan pinjaman kita slagi xde surat gadaian tu...kl pemaju kenakan jgk kita kena buat surat kronologi dr start byr deposit umah smpi la tarikh yg menunjukkan pemaju yg kuarkan surat tu lambat...lawyer kita blh tlg btkan kronologi tu...tp kl dlm hal ni lawyer kita yg bt lambat...mmg kita kena la interest tu...tu mmg xleh elak...sbb tu kena desak lawyer kita wat cepat2...harap dpt mbantu :-)

Jamaliah Lia said...

Salam
Sy lia
Nk tny camna Nk buat kronolgy untuk waivekan interest tu ek? sbb sy pun akan kena interest disbbkan borang sy hilang Di bpp ms mula2 bt permohonan dulu.. Dekat 3 bulan br sy terima Surat tawaran setuju terima tu.. Ada contoh x?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up