3G Crystal White | Artak Kitchen Design @ Intech Kitchen Sdn Bhd  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in , ,


Salam 1Blog
Hari ni aku nak citer bab Base Unit KC aku plak…untuk base unit ni…aku direct call Artak Kitchen Design atau sekarang ni sejak penubuhan syarikatnya dikenali dengan nama Intech Kitchen Sdn. Bhd…aku agak teruja bila dengar Jeff dah daftar syarikt S/B…coz ini menunjukkan business dia yg semakin maju dan berkembang...serta kukuhnya sesebuah perniagaan itu…cewahhh…lama tak praktik ayat company secretary ni hahaha….
24/3/2012
Jeff datang untuk ukur dan bagi quotation untuk base unit aku…but then aku tanya skali advice dr dia tentang tempat fridge aku yg tak sampai 2 kaki tu…Jeff ckp mmg tak boleh letak fridge…tak muat…sbb kaki fridge jer dah dlm 2kaki lebar…so dia suggest aku buat tempat storage kt situ..means buat tall unit…fridge dia suggest letak kat sebelah tempat mesin basuh aku nanti..dia suggest buat Hanging Wall unit kat situ…aku suh dia kira dulu quotation..kang dia suggest byk2 aku xde bajet no use jugak kan…in same time aku tanya psl 3G CWF tu…aku ckp la yg wall aku tu order lain dapat lain…Jeff pun terangkan kt aku yg beza tu hanya cermin..yg buat putih tu nampak pure putih dan putih nak ijo mcm wall unit aku tu…yg cermin bg nampak putih tu la dipanggil Crystal White…clear cermin akan buat color pintu putih nampak original putih…tp dia ckp mmg agak mahal yg crystal white tu…tambah2 kl yg frameless…huhu…ni la baru aku tau 3G ada banyak jenis cermin..selama ni aku tau kl putih tu dapat putih la haha…
So bila aku dapat quotation dari Jeff setelah diskaun aku mcm tak percaya…harga yg Jeff bagi untuk Base Unit + Hanging Wall Unit utk fridge/mesin basuh/tempat microwave oven kecik hampir 6 kaki + Tall unit yang hampir 3 kaki sama dengan harga untuk Base Unit + Hanging Unit 5kaki dari company yg pernah aku survey sebelum ni…pehh..memang murah la…then bila aku bincang dengan hubby…hubby pun ckp ok coz Jeff ckp boleh buat bayaran secara ansuran selama setahun kalau nak…1sttime dengar company cabinet boleh buat ansuran bayaran camni…huhu…so aku decide color yang sama dengan wall unit aku tu…mmg aku nak satu color ja tak suka campur2 color lain…Jeff cakap 2-3 minggu dah boleh pasang KC aku…
27/3/2012
Aku call Jeff nak bg ukuran untuk microwave oven kecik aku…then nak tanya skali boleh tak kalau nak tukar color ke putih yg Crystal White tu….kalau tambah dalam 2-3 ratus maybe aku nak tukar skali dengan wall unit aku tu…Jeff cakap boleh je kalau nak tukar skali untuk yang wall unit aku tu…dia boleh tolong tukarkan cermin tu…so sekarang ni color pintu 3G aku putih yg Crystal White…ye haaa…best2….
1/4/2012
Hari ni Jeff datang untuk buka balik pintu2 wall unit aku…lepas dah buka sumer pintu..Jeff tunjuk kat aku satu pintu ni yg dah nampak lubang halus kalau kita letak kt bwh cahaya matahari…Jeff ckp ni la satu masalah pintu 3G…yg jenis sticker ni…hanya dapat warranty dalam 3 tahun je kalau jenis sticker ni…means kalau lama2 and pintu tu selalu kena panas…sticker2 tu akan mengelupas dan terkeluar…akan nampak la lubang2 kat pintu tu…tapi Jeff ckp company dia buat guna jenis spray…so memang dijamin takkan keluar mengelupas macam tu…aku macam tak pecaya je pintu wall unit aku tu dah start jadi lubang2 camtu…baru je pasang xsampai sebulan pun…nasib Jeff bagi info mcm ni…kl tak memang aku xtau pun…and company lain selama aku survey ni pun takde penah nak info kt aku mcm ni…so dengan Jeff aku dapat banyak info pasal material 3G ni…aku terasa mcm kena tipu bulat2 plak dengan kontraktor aku yg sebelum ni…adeii….

Jeff tengah buka pintu 3G asal...

22/4/2012
Hari yang ditunggu2 dah tiba…tak sabar nak tengok rupa dapur aku yg lengkap dengan KC…actually aku tak dapat bayang lagi rupa camne KC aku tu sebab sumernya aku serahkan bulat2 kat Jeff untuk dia design camna…janji aku nak cantik jer KC aku nanti huhu...
Dalam pukul 11 pekerja Jeff datang…dan dorang trus start buat kerja…aku tengok mcm banyak jer benda yg dorg bawak tu huhu…kotak2….papan2…pintu pun byk…
barang2 dah sampai...


Apa yg aku dapat dari Jeff :
1. Base Unit 11 kaki termasuk drawer yg agak besar…bottle rack…complete soft close…
Rangka kabinet dah siap...pintu blom pasang lagi...

2. Panel atas untuk tutup hose hood 15 kaki…bagi nampak kemas hood aku takde la nampak tergantung gitu je…yg ni Jeff tolong pasang free…
Panel hood dah ada...cantik tak?

3. Pintu Wall Unit yang asal dah tukar cermin Crystal White…total 7 pintu…
4. Tall Unit hampir 3 kaki…ruang wall unit asal yg lebarnya sekaki dibuang dan dijadikan 2 kaki lebar…untuk ruang storage yang maksimum…
Wall unit asal untuk dibuang...utk ganti wall unit baru saiz 2kaki..

Tall unit untuk storage...

5. Hanging wall unit hampir 6 kaki untuk tempat fridge…tempat microwave oven kecik aku…dan mesin basuh aku….
Hanging wall unit utk fridge, mesin basuh & microwave oven kecik...


Total Harga : Belum tau coz aku blom dapat bil hahaha….
Tau nape aku blom dapat bil?sebabnya…lepas pekerja Jeff siap pasang KC aku sumer…Jeff datang umah aku…then dia buat inspection…dia bgtau aku yang 6 pintu wall unit aku yg asal tu ada skit kemek di frame pintu…so dia buka balik pintu2 tu on spot…bwk balik kilang…dia cakap dia akan buat pintu baru untuk ganti balik pintu2 tu….lorr…aku sendiri dah abis belek2 tadi sumer pintu..tapi still xleh nak perasan kemek yang dia cakapkan tu…betapa teliti Jeff dalam menjaga kualiti barang dia…bagus dapat kontraktor mcm ni…orang kata berbaloi-baloi…huhu…pdhal bagi aku..hasil yang aku dapat hari ni dah memuaskan dari segi kekemasan….
Jeff datang inspection + cabut pintu wall unit utk tukar baru...

Sekarang ni KC aku separuh siap…weekend ni baru Jeff pasang pintu2 baru untuk wall unit aku….so gambar KC yang dah siap aku masukkan dalam next entry ok ;-)

Komen Aku :
Harga - Memang murah dengan hasil yang dapat...banyak free gift...harga boleh dirunding mengikut kemampuan client...boleh buat bayaran ansuran setahun kalau nak...
Ketepatan masa/Service - bagus...banyak info boleh dapat dari Jeff...after sales service bagus...walaupun blom buat apa2 bayaran...
Kekemasan kerja - hasil dan kualiti baik...RECOMMENDED!!!

Contact Person - Jeff (012-6252528)
Lokasi/Kilang - Bandar Teknologi Kajang

This entry was posted on Tuesday, April 24, 2012 and is filed under , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

40 comments

wah best2..mmg bagos la jeff ni... jgn luper upload next KC yg cun tu..

liza

hehe...mekasih liza...KC biasa2 ja...tapi kl org yg buat KC tu kemas mmg nmpk cun la ;-)

slm sis nak tnya sebelum ni jeff bg quotation brp ye utk total smua dapur sis ni?
surveying kitchen cabinet right now with the costs
being a silent reader dkt blog sis banyak membantu =)

Salam dik...sblm ni anggaran Jeff bagi dlm 2.8k setelah diskaun...but dia ckp ada lg blh bg diskaun coz ada stgh brg tu dia tambah sendiri coz nak bagi lagi cantik akak punya KC tu...kl Haffin baca entry sblm ni akak tak buat wall unit dgn dia but dia tolong adjustkan wall unit tu yg sekaki bagi besarkan jadi 2kaki utk tall unit...bila akak tnya brp total cost sbb byk benda dia tambah kan...nanti kepala paip mesin basuh pun dia nk tolong pasangkan kt akak next week...dia ckp nanti dia kira bg bill...but takkan lebih dr anggaran kos yg mula tu...kl tmpt lain 2.8k tu akak dpt base unit & wall unit 5kaki je...no extra free gift...

Salam Haffin..ok masa anggaran quot aritu dlm 3K++ utk base..tall unit...hanging wall unit tu...tp kl tmpt lain sy survey..3K tu hanya dpt base unit + 5feet wall unit je...ini utk pintu 3G biasa tau...coz sy nak upgred yg 3G Crystal White tu...yg ni mmg harga dia lebih mahal...Jeff ckp kl total sumer skali kalau KC mcm sy ni dlm 5.5K...tak msk konkrit top...but utk wall unit tu sy just tukar pintu je kan...so maybe harga akan less lagi la...sbb pintu crystal white tu mmg mahal...sy ada mntk diskaun lagi..Jeff ckp boleh runding...so figure utk KC ni maybe dlm 4K++ la kot blom tau lagi hehe...jeff blom bgtau final punya price...harap dpt byk diskaun la ;-)

yeke...bg sy murah la tu sbb 3G kan..normally utk sebanyak item yg u sebut tu ngan pricing nya, bru dpt utk melamine,huhu...sbb sy dh survey so far area cni,kuala selangor, tp itu la x bnyk choice...igt nk order sebelah kajang/bangi jgk, lebih banyak choice, tp itu la tkt diorg x dtg sblh cni..

rasanya blh buat..tp maybe ada caj transport kl jauh...cuba la tanya jeff tu dulu...mana tau rezeki awak kan hehe...

ayu nak tanya, bile dh pasang hanging unit tu, bhgn dapur tu x sempit ke?

- tini -

tini..mmg nmpk agak sempit...tp situ mmg sy akan letak fridge ngan mesin basuh kl xde hanging wall tu pun...so dr nmpk semak tepi tu baik buat kabinet bg nmpk kemas skit tepi tu kan hehe...

ye la kan, sbb dapur umah kite mmg limited space..
umah tini kt tempat tu tini buat cam study table tu, nk jugak gunakan ruang yg ada klu x membazir jer space tu, lgpun cam x cukup ruang nk letak alat2 letrik cam toaster etc.. huhuhu

- tini -

kl ikutkan mmg xcukup ruang brg elektrik dh tabletop ayu tu kontraktor buat xikut ukuran...pastu tmpt fridge asal kt tall unit tu pn xleh letak situ sbbkan org tabletop buat xikut ukuran...tpaksa la ubah fridge kt sebelah satu lg tu huhu...

ayu, paiputk washing machine tu mmg dh ade situ siap2 or ditambah sendiri?kalo tmbh bape kosnyer?

hi...paip tu mmg dah sedia ada developer buatkan...jeff cuma tolong tukarkan kepala paip jenis yg sesuai utk mesin basuh...sblm ni paip biasa tu xsesuai le kan... :-)

Salam Pn Ayu,

saya baru mintak quotation dgn Everskill, nsib baik x confirm lg.So maksudnya yg Jeff ni lg ok la ye..yg pintu2 wall unit nmpak lubang halus tu buat dgn Everskill ke

Thanks
-Su-

Salam Su...
yg pintu wall lubang2 tu dgn Mykitchen Design...sy bookg ms gi homedec...sbb Everskill asyik berubah2 je harga dia tak fix...kita tnya dgn 3 org blainan dpt 3 harga lain2...pdhal design sama...bila tgk kt FB dia ada diskaun promosi 70%...tp tanya ms promosi tu harga ttp sama mcm sblm tu jgk...promosi apa nama tu kan...pastu ada kwn di forum cari info dorg bg kaler door yg salah tp xnak tukar...tu yg sy trus je deal dgn jeff ni...
dgn jeff harga blh runding...then dpt jgk free gift...tp bila dia bg harga tu kita kena ingat la sbb jeff ni pelupa skit hihi...kl deal dgn adik2 dia sy xpasti la sbb sy direct dgn dia...tp kwn2 jiran yg buat dgn Artak ni yg sy dh rekemen byk bg feedback yg positif...cuba dl mntk quotation n gi showroom dia :-)

Ohh ye ke..trima kasih byk2 ye..byk dpt info ni hehehe..ok la nanti saya nk try mintak quotation dgn jeff ni..


trima kasih skali lg..

-Su-

Ayu..yang ayu buat ni Crystal White kan.Ayu pakai yg frameless ke?

yup..crystal white..tp bkn frameless...yg frameless mahal lg...huhu...

Owh ye ke..kite nye belum pasang lg.minggu ni baru settle renovate & electrical..tak tahu la saya nye jenis yg macamana..husband yg pilih..huhu

oh...hubby yg pilih eh...hehe..xpe mesti cantiknue dia pilih tuk isteri dia :-)

awak punya KC ni bpe kaki ek? sy dh booking dgn Everskill last week. so far dia bg quotation tu ,mcm murah dr yg lain. kitorang pilih granite table top dgn 3G door+tall kabinet total 7k. b4 tu ada pg jgk ARTAK as recommended tp nmpak cm mhl. may b sbb xdeal dgn jeff kot. so far bl bc kat blog ramai recommend ARTAK n Everskill.. harap2 everskill bt dgn baik la..huhuu risau jugak.

Hi kauthar...KC saya total 15 kaki...tp kl awk tgk sy ada buat dua2 belah dapur kan so tambah 6kaki lagi uyk tmpt fride n wall unit tu...cuba awk call direct dgn jeff mana tau blh dpt murah lg...bgtau Ayu rekemenkan...tapi kl nak go on dgn everskill pn tpulang la kay...sy info kt sini based on experience kwn2 n saya sendiri...bkn nk buruk kan mana2 pihak ok... :-) by the way umah kt mana tu...kl luar dr kajang maybe Artak ada caj transport skit...everskill pn sama...

waaahh besar tu.. mmg murah la awk dpt ek.. dapur sy 13 kaki. tu la nk cuba consult dgn jeff trus.. thanx for sharing info k.. =)

Hye ayu..kak iza blogwalking ttg intechkitchen..harga yg jeff offer mmg reasonable..akak nak pindah umah bulan 1 thn dpn..so tgh cri contractor utk buat KC ..tv cabinet dgn wardrobe skali...thanks for sharing ya...best la bce blog ayu...

Hi kak iza...mekasih sudi jenguk blog saya :-) cuba la mntk best price dr jeff...ckp ayu rekemenkan ok :-)

kesibukan (betul ke ada pkataan ni?)..dgn newborn baby tak sempat jenguk blog ayu ni...akak belum contact jeff lg..will do soon..saja nak wish 'hv a nice day' kat ayu...daaa..wasalam

hai kak...sama la ayu pun kesibukan jgk...akak de newborn eh....baby sy br msk 3 bln ni...sama ler kita ka :) nanti kl dah buat KC baru info eh nak tgk mesti cantik;)

Salam, sy tertarik bile awk mention kt atas yg byrn bole dibuat ansuran setahun kalau nak...ade tau x dorg buat ansuran melalui ape?...kite byr sndiri ke or pkai credit card...sy mmg mencarik pembekal KC yg bole byr ansuran...sbb kakak sy ckp mmg ade company yg provide gtu...

Salam...
Kl xsilap saya kita blh byr sendiri ansuran tu samada cash or bank in pn blh...xpasti sy sbb sy buat byrn 2 kali je cash sbb xmo hutang lama2...

ooo yeke..ok lah kalau camtu..kire company KC ni dh boleh sy KIV dah la..lgpun dkt jgk dgn rumah..tq yeh.. :)

Sama2...seeloknya try deal direct dgn owner co..jeff nama dia ye...ni website dia kot2 nak tgkhasil keja dia... http://www.artakkitchen.com/ info Ayu rekemen mana tau dpt harga murah skit :)

ok2...tq sgt2 utk info ni..plus sbb consent utk pakai nama ayu utk direkemenkan pd jeff ...:)

its ok...bkn sng nk cr kontraktor yg bagus dan jujur mcm dia ni..sll kl yg cya ya nun alif ni tau nak amik untung je..hehe..most jiran2 kat umah sy ni mmg sy rekemenkan bt dgn dia...dorg mmg puashati dgn keja2 jeff ni..cuba la mntk quotation dl :)

Assalamualaikum Kak Ayu..Sy nak tanya ckit..so far sy dah dpt quotation dr Jeff..Dia ada bg 2 quotation,standard Spec n High Spec Material..sy nak tnya..so far akak punya KC mcm mana okey ke??Akak punya spec yg mana ya??

wa'alaikumsalam...setakat ni Alhamdulillah KC akak ok lagi..kwn2 pun ckp dia bt keja kemas je...akak rasa yg akak ni yg High Spec Material kot sbb akak punya 3G Crystal White...bkn 3G biasa...sbb kl kt org lain mmg xdpt la harga yg akak dpt dgn dia ni :)
Atau mungkin jugak yg Standard Spec tu maksud dia jenis melamine kot ye?kl melamine pun dgn dia harga murah banding org lain...

hai kak..alhamdullillah last weekend pergi kedai JEFF...then dia tnjuk apa perbezaan standard n high spec..then survey gak kedai yg lain then aplikasikan info jeff pd kedai2 tersebut..in shaa ALLAH amik yg JEFF punya kot...thanks kak..

assalamualaikum.... ayu bole akak tanya berapa harga kitchen kabinet termasuk konkrit top??? akak tengok ramai yg rekomen syarikat intech kitchen....

As salam kak areyou..boleh saya tanya berspa total kos KC akak tu?..mmg cantik dan kemas..saya mmg tgh cari2 utk buat KC skrg. Thanks

Post a Comment