ukur...jangan tak ukur...

Setelah agak sebulan aku survey2 harga kitchen cabinet (KC) walau hanya melalui email...tapi aku dah boleh agak bajet kami untuk rumah baru ni cukup ke tak...so untuk lebih detail pengiraan tentang bajet ni...aku ajak hubby pegi rumah contoh untuk ambil ukuran tingkap...pintu...sliding door...dan semuanya utk kiraan bajet grill dan plaster ceiling plak...

Aleesya dah siap...sempat lagi main rantai mama :)

sebelum kami ke Semenyih...kami singgah ke Jusco Balakong...aku nak survey dapur dan sinki kalau ada...baru aku tau mahal ke tak kl beli sendiri...atau lebih ekonomi kalau ambil dari kontraktor kabinet secara set...

di Jusco xbyk pilihan dapur...tapi dalam RM700 dah boleh dpt hood + hob jenis ELBA...tapi hubby aku survey2 benda lain sama...kalau ada bajet lebih dia nak beli peti sejuk yg besar skit menggantikan peti sejuk aku yg kecik comel setinggi 5 kaki tu...kl beli ikan sayur lebih skit dah tak muat nak simpan huhu...pastu dia nak beli TV...yg jenis LED ke LCD ke aku pun xtau sangat...janji ada duit sumer boleh beli kan...hehe...skrg ni hanya boleh survey je la dulu...

selesai di Jusco kami ke Semenyih...sampai ja kat rumah contoh (intermediate lot) BTK...bermula lah kerja2 mengukur ruang rumah...tak banyak gambar yg diambil coz bz dgn kerja2 mengukur...Aleesya pun ukur jugak sampai tergolek jatuh kat dapur....huhu...sian anak mama....nangis kejap dia...hihihi...

jalan tar yang kotor akibat kerja2 kontraktor
hubby check tempat buang sampah
meter elektrik dah ada
ni rumah contoh bagi intermediate lot
plaster ceiling nak buat camni je...simple...
ukuran tangga untuk buat stor dan rak kasut...kl de bajet lebih...
ni dapur...kecik je kan...

selesai keja2 ukur....baru aku perasan kl kabinet dapur aku nak buat dalam 10 kaki je dan lebih 5 kaki tu aku letak peti sejuk dan mesin basuh...mmg kecik la kabinet aku...ruang utk aku bekerja tinggal skit je...mana nak letak lagik periuk nasi dan jug water heater aku....??

nampak gayanya kena design baru la kabinet dapur aku...adehh...penin...penin...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up