Bicara Hati ke Hati...


brianccg
post Jun 27 2011, 05:13 PM


Getting Started
**

Group: Junior Member
Posts: 195

Joined: Jan 2003




I bought a Single storey house 8 years ago in Bandar Tasik Kesuma. The reason I bought is bcoz the developer claim they are going to build an exit from Lekas. But till the day I sold also dont see thing.

I work in KL and traveling for me is like a nightmare....

End up I cut loss and sold below cost... (lost almost RM30K)

Mungkin ada yang tertanya2 knapa aku post kan comment di atas...aku jumpa statement ni di salah satu forum di internet ni...apa yg aku searching pada mulanya adalah cara2 nak tahu apa yg perlu aku buat dengan masalah aku dlm proses beli umah aku di BTK...

Tapi apa yg aku jumpa adalah statement ni dan jugak link2 website penjualan rumah di BTK...terlalu byk rumah di BTK yg nak dijual...dan aku tgk harganya mmg murah kl nak bandingkan dgn harga pasaran skrg ni...agaknya salah satu sebab harga di jual di bwh harga pasaran adalah disebabkan oleh pemaju yg tak de buat kemudahan2 asas...

Hari ni hubby aku balik Sg. Petani (aku di kampung sebab hubby kena kursus 2 mggu) dan kami dah bincang dari hati ke hati pasal masalah nak beli rumah ni...rupanya bukan aku sorang je yg dah tawar hati...hubby aku pun sama...siap kwn2 dia ckp kl bole cari la kwsn lain utk beli rumah...reason?kl dah beli sini and nak jual balik mmg susah nak cari buyer balik...disebabkan reason2 seperti komentar di atas....then bila aku bgtau aku jumpa comment di atas lagi la menguatkan lagi niat hubby aku nak cancel pembelian rumah ni...

Tapi aku pikir2 balik mana nak cari dah rumah yang harga around 200K mcm ni?setakat yg aku tau sekarang ni Pelangi Semenyih...tapi harga dia dah makin tinggi skrg ni...takut tak lepas loan je...then Bandar Akademia...tapi mak aii jauhnya boleh tahan la ke dalam tempat ni....tapi bila aku tgk gambar2 rumah contoh yg ada di internet ni mcm berkenan plak aku...banglo plak tu....aku mmg minat dah masa mula2 dulu time dok cari2 rumah sebelum beli di BTK ni...sbb rumah banglo...ada tanah keliling..and kwsn bukit hehe...dah terbayang2 suasana nyaman hijau je :p boleh mimpi jer kot...hubby aku ckp jauh huhu...

Ni antara info dan gambar2 yang aku dapat tentang Bandar Akademia :


Banglo dijual dari RM156,000* di Bandar Akademia

Keluasan dari 4,000 (50 x 80) kaki per segi.
Banglo satu tingkat. 4 bilik 3 tandas. (baru2 ni dgr ada banglo 2 tingkat 300K++)
  • Bayaran Pendahuluan Rendah
  • Bayaran Ansuran Rendah
  • Tiada Yuran Guaman Untuk Perjanjian Jual Beli* (Peguam panel sahaja)
  • 2 Laluan Keluar Bersekuriti
  • Projek daripada The Lion Group


Ni Planning Projek  Bandar Akademia


Ni kawasan di sana...ala-ala Country Height gitu



Ni Rumah contoh 4bilik 3 Toilet

Gambar dari tepi rumah

Tempat anak-anak berlari2an cewahh...

yang ni aku tak pasti mmg ada skali ke just cth renovation huhu...

Keluasan tanah sampai hujung bendera ni


So apa keputusan yang di ambil?berkemungkinan kami akan cancel kan pembelian rumah di BTK ni...but 1st kena cari dulu projek2 rumah yang sesuai...bila dah dapat baru cancel...nak tunggu tah bila lagi nak setel problem ni...harga rumah makin hari makin naik....tapi kalau tak dapat???kembali memeningkan kepala...

we're back to step 1...searching the potential house for us....huhu....

16 comments:

syalinda johari said...

cuba pi usha sekali lagi uMah kat Semenyih The Green tu... ada fasa baru naik

Areyou said...

ye ke linda...ok tq :)

kesuma said...

kenapa tak cuba beli kat Taman Pelangi Semenyih? cube jer loan.... combine gaji dan pakai konvensional bank tak payah pakai loan gomen.... hari tu 18-19 jun tengok promosi Metro Kajang hebat, ramai orang, landskap/master plan dia pun cantik... 7% bumi + 2% diskaun kalo beli pada masa tu... akademia tu cantik tapi ke dalam sangat dan tak banyak kemudahan pun pada waktu ni...

kesuma said...

tapi nak cakap jgak, kalo boleh pakai loan gomen lebih baik pakai loan gomen sebab interest dia rendah (gunakan maksimun)..... atau hampir2 nak lepas loan gomen, sorang pakai loan gomen dan sorang buat personal loan top-up yang kurang tu (sekadar cadangan jer)... Metro Kajang ni track rekod dia cantik, biasanye projek dia siap lebih awal dari jangkaan... bukan nak promosi, cuma kalo dah lepas loan taklah pening kepala takut projek tak siap...

Areyou said...

kesuma...sy tak kerja so tak boleh la nak bt combine loan...kena pakai loan gomen hubby jgk coz kl nak loan bank takut tak lepas hubby ada bt loan kreta + personal loan lagi...

pelangi semenyih dah tgk sblm beli kt BTK ni...tp masa tu xjadi beli sbb umah yg dibuka utk jualan dekat dgn kuil...sbb tu tak ambil...kebetulan plak terjumpa BTK ni last unit + harga pun jauh beza murah dgn pelangi semenyih...itu yg byr deposit kt BTK ni...

Areyou said...

skrg ni umah kt pelangi semenyih mesti dah naik harga dia kan?kesuma tau ke brp harga dia skrg ni?

kesuma said...

ohhh... ok. suami sorang je keje. memang kena pakai loan gomen jgaklah... kalo tengok master plan memang ada unit yang depan kuil, memang tak digalakkan.... untuk budget tu agak susah sikit nak cari rumah baru area semenyih ni. saya prefer kalo beli rumah cari yg baru sebab kalo kena gaya nak2 plak masa promotion, banyak benda boleh waive... diskaun bumi, bayar lawyer bank, bayar lawywer developer, MOT (tukar nama tanah)......


Rumah kat pelangi semenyih 2, kali terakhir saya tanye rm259K dan rm279K after bumi diskaun... memang dah agak mahal...

kesuma said...

banyak jgak rumah 2nd hand yg nak dijual kat area semenyih ni, tapi saya tak tahu plak prosedur dan cara nak beli. Cuma apa yg saya tahu, kita kena ada extra cash sebab banyak nak kena bayar... semua2 pembeli nak kena tanggung....

anyway, nanti kalo ada perkembangan update dalam blog ye. Berminat jgak nak tahu...

syalinda johari said...

Tengok umah kat Pelangi Semenyih cantik design nye..tambah2 dekat Tesco tu...

kesuma said...

Just for your info... sebenarnye saya duduk kat Pelangi Semenyih beli Nov/Dis tahun 2007 dengan harga rm177K, dan saya jg ada sebuah rumah lagi kat Bandar tasik kesuma, fasa 1H betul2 depan rumah semi-D baru buat tu jalan 6/1F... dekat dgn surau. beli bulan May tahun 2005 dengan harga rm147K (land size 20*80). sekarang ni dah ada tenant, sewa pun bagi murah2... kesilapan saya takde tenancy agreement, nak naik sewa susah sikit... masa saya beli developer Agenda Istimewa ni memang tgh bagus. Tgk master plan memang hebat ada rumah kedai, sekolah, hypermarket akan dibuat, jalan pintas dari highway lekas.... yelah, nama pun bandar, tu yang beli... tup2 dengar ada kawan citer plak developer Agenda Istimewa ni ada masalah sikit dah sekarang... dan kebanyakkan tanah dia kat area semenyih ni dah bagi/jual pada developer lain. baru2 ni cuba tepon konon2 nak beli semi-D Almas yang tengah buat, Encik Azhar jawap exactly sama dengan kawan saya citer. semi-D yang baru ni dah ada orang lain take over dan minta saya tepon Nam-Fatt...

sekarang ni dengar2 nak buat Aeon Jusco betul2 tepi jalan besar. Hopefully benar2 berlaku.... tapi tengok tapak macam dah diratakan.....

Areyou said...

kesuma & linda...mmg dulu berminat nak beli kt Pelangi Semenyih ni...sbb design mmg cantik2...dulu baru RM241K...tapi tu la dkt dgn kuil...itu yg tak jadi tu...skrg ni bila dah jadik mcm ni dgn BTK tu yg ingat nak pegi pelangi semenyih balik nak tgk camna kan...tp tempat lain pun survey jgk la...

Areyou said...

kesuma...ooo mmg ada umah di BTK ye...ayu yg bole pegi beli kt BTK ni pun sbb ada sorg member opis hubby yg beli di BTK ni jgk Fasa yg sama ni la...masa dia beli aritu takde pun problem yg melambatkan surat gadaian tu..sebln dah siap sumer apply loan sumer..so bila tgk xde masalah tu yg kami beli trus kt sini..yer la bajet umah pun tak tinggi coz hubby sorg je keje kan...sini jer yg dpt harga murah..tmpt lain dah cecah nak 300K...tup2 jadik mcm ni lak tu yg mcm terkilan skit ni...mmg sayang nak cancel kan tp kami dah mcm tawar ati jer la...

Anonymous said...

kak..kat salak tinggi banyak naik projek2 kak..why not survey sane

Areyou said...

huhu...dulu da survey..tp xtau sgt area2 sana tu nak tuju ke mana... :)

Firdaus said...

salam, sy beli rumah di Bandar Baru Salak Tinggi. dkt sini harga rumah still murah situ .utk ke putrajaya tak ada tol (15KM) berbanding jikalau dr semenyih kira2 3 tol kan. kemudahan ada ERL Salak TInggi / Highway MEX utk ke KL. Tesco & giant pn ada nih Bandar Baru Nilai (BBST bersebelahan jek dgn BBN).

puan boleh refer di forum ni salaktinggi.com utk makluman lebih lanjut.

Areyou said...

Salam En.Firdaus...baru2 ni gi survey di Salak Tinggi...Ixora ada pelancaran baru tapi harga dia tinggi la RM255K...takut loan tak lulus je...apa pun terima kasih ye :) my hubby nak stay umah yg sedia beli kt BTK ni...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up