Ada Apa Dengan Belakang Rumah?  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in ,

Apa yang ada?selalunya orang buat tempat sidai baju...tanam pokok2...dan setengah tu tak boleh buat apa2 sebab dah extend dapur sampai ke hujung pagar belakang....

Aku?apa yang aku nak buat?haa...aku plan nak extend dapur aku yg comel tu...sebelum ni aku tengok pada floor plan ada lagi 5' x 18' if aku nak extend sampai habis belakang umah tu...tapi aku ingat nak extend 5'x13' ja...yg selebih tu aku tak nak tutup coz ada tingkap bilik...kl tutup gelap ler bilik tu kan...

aku dah cuba2 tanya kontraktor di forum cari + kat Facebook...rata2 bagi rate dalam 10K-13K...mak aii..mahal jugak eh...aku ingat murah je sbb dah ada bata kat pagar tu...ingat boleh tambah mcm tu jer...rupanya xleh jugak...kena jugak guna besi sumer tu...huhu...

so petang tadi aku & hubby ke BTK saja nak tengok2 ada apa2 perubahan ke kan...mula2 sampai hubby korek2 skit citer dgn pakcik guard tu...pakcik tu ckp the latest yang setakat dia tau...bulan 6 ni pagar keliling yang tutup Fasa 9C tu akan dibuka...dia ckp maybe ujung bulan Mei ni dapat kunci...pekerja2 kat situ pun sumer dah takde...tinggal 2 org je sbb dah takde keja2 yang perlu dibuat..means dah siap btul umah2 tu...then pakcik tu bgtau lagi rumah2 kt situ sumer dorg dah baiki kerosakan2 yang kecik2 tu...tapi kita sebagai pembeli nanti kena check jugak mcm tips yang dalam entry sebelum ni...itu yang dia dapat berita dari pemaju...kalau ada perubahan terkini tu dia tak pasti la...so kepada rakan2 jiran yang selalu jenguk blog ni...harap bersabar...tak lama lagi dah kunci korang dapat huhu...

lepas dah bsembang dengan pakcik tu kami masuk ke dalam rumah...trus jer aku ke belakang...buka jer pintu dapur...punah harapan aku bila tengok kawasan kt belakang tu...bukannya 5 kaki...tak sampai pun 5 kaki ruang kt situ...kl nak extend cenonet tu sampai 10K kos nya...baik la tak payah...boleh aku guna duit tu beli benda lain huhu...tecik sgt la kl sekadar nak tambah je...but if nak pecahkan dapur + bilik tu then renovate lain maybe berbaloi la kot 10K tu huhu....

pintu pagar belakang

pandangan ke dapur

pandangan sisi dapur...tgk kecik je ruang ni huhu...


jalan belakang besar...muat kereta lalu...

longkang


so jawabnya maybe aku buat tempat sidai baju jer la kt belakang ni hihi....

This entry was posted on Sunday, May 08, 2011 and is filed under , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

7 comments

ini macam 5kaki memanjang je kan...tipo aje....klu extend habis berbaloi x?. apa je yg boler letak kt sini yer...sidai kain je la kot kan..huhu

x pasan plak belakang tu leh kete lalu...besa yer ayu? 2-3 kali dah pergi tp x pasan jln tu...

liza...kl pecahkan dinding dapur then renovate tambah dinding sampai ke belakang ok ler kot...means dapur tu jadik luas la skit...tp kl sekadar nak naik dinding tambah blkg tu je xberbaloi la...tambah awning jer la kot utk sidai kain time ujan je + letak mesin basuh ke kt situ ok la :) jln tu mmg besar muat kereta lalu lalang...

kalau eta la kan ayu, mmg eta xtend abes dari biar kosong. apa kata try tanya kontraktor umah eta. dapur ea besar 16x9 dia x amek pun smp 20k. :)

ita...ada kontraktor yg quot bwh 10K...tp xbuh tiles dinding la...tp nmpk dari gaya encik bege mcm xberminat ja nak extend huhu...tunggu je la dah setel loan umah nanti camna...kl encik bege kasi green lite boleh la try kontraktor umah ita tu suh quot :)

ayu, nak mntk tlg ukurkan cabinet dapur leh x. Ayu pandai kan...:) dalam 16x9

Owh yer, eta da beli kicthen hood & hod jenama rubine. rege dalam 1.3k++. ada promotion.

ita...KC 16x9 tu bentuk L ke?atau bentuk I?kl bentuk L xpasti sgt kira camna...kl bentuk I brp kaki yg nak buat tu 16 kaki ke 9 kaki...nanti ayu PM dlm FB eh kiraan tu...

hood+hob beli kt mana tu?kedai yg ayu bgtau tu ker?ita tak beli dgn MAK eh?baucer tu xguna la eh...

Post a Comment