7 FAKTA ESP YANG ANDA TIDAK TAHU.  

Posted by: Unknown in , , , , , ,

Buat peminat Produk Shaklee, ESP adalah salah satu TOP produk yang menjadi pilihan.

Singkatan ESP diambil dari Energizing Soy Protein dimana ia adalah MAKANAN NUTRISI (supplement).


7 Fakta ESP Shaklee



Hari ni Ayu nak share 7 fakta menarik mengenai ESP. Mungkin ramai yang tak tahu bagaimana ia di proses.



Fakta 1 ESP

Setiap hidangan ESP mengandungi 14gram protein, 8 gram karbohidrat, 500mg kalsium.

Satu hidangan ESP juga bersamaan dengan :

  • 2 kali ganda Daging
  • 4 kali ganda Telur
  • 12 kali ganda Susu



Fakta 2 ESP

Asid amino adalah unit asas bagi protein. Protein adalah bahan asas bagi pembentukan badan kita.
9 jenis asid amino essential ialah histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan and valine


Fakta 3 ESP

ESP dihasilkan dari PROTEIN SOYA yang berkualiti TINGGI.

Setiap proses penghasilannya dilakukan dengan TELITI & dipantau KETAT bagi menjaga kualiti protein di dalam kacang soya. Proses ini di pantau ketat oleh IPP. 

IPP singkatan kepada Identity Preservation Program. Fungsinya adalah untuk memastikan kacang soya yang di hasilkan bebas daripada sebarang perubahan genetik dari benih hinggalah pengeluarannya. 

Kacang soya di pantau dan di jaga dengan teliti dari proses penanaman hinggalah pemprosesan. Kiranya, IPP ni macam QC dalam sesebuah kilang lah, untuk kawalan mutu produk. If ada yang tak capai standard mutu yang di tetapkan, terus kena reject. 😁 


Fakta 4 ESP


Setiap 1 canister ESP (850g) dihasilkan daripada 30kg kacang soya.


Fakta 5 ESP

Proses ekstrak dilakukan menggunakan AIR, TANPA ALKOHOL seperti produk soya yang lain bagi memelihara kandungan Isoflavones.

Isoflavones juga disebut sebagai Phytoestrogens. Fungsinya untuk seimbangkan hormon.
Boleh baca tentang Isoflavones secara lanjut disini 


Fakta 6 ESP

ESP dihasilkan dari Soya NON-GMO. Soya yang tidak diubah secara genetik. 

Sebagai contoh katakan kacang soya perlukan 70 hari untuk matang sebelum di tuai, maka 70 hari lah Shaklee peruntukkan untuk dapatkan hasil. Shaklee biarkan kacang soya tu membesar secara semulajadi tanpa gunakan bahan kimia untuk percepatkan kacang soya tu matang. 

Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan terbina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan (soya gmo). 


Fakta 7 ESP

ESP juga seeloknya dibancuh dengan air sejuk atau suam bagi memelihara protein supaya tidak termusnah pada suhu tinggi.

Pelbagai resepi yg dikongsi oleh peminat ESP dimana ia boleh dibancuh dengan minuman kegemaran anda sendiri seperti susu, milo atau buah yang dikisar bersama.

Nak Resepi Sihat? Klik di sini




This entry was posted on Saturday, October 07, 2017 and is filed under , , , , , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 comments

Post a Comment