Apa itu Isoflavones (Phytoestrogens)?  

Posted by: Nani Rahayu Noordin in , ,

Isoflavones merupakan salah satu komponen dalam ramuan ESP.


ESP Dibasuh dengan AIR



Tidak seperti soya lain yang di basuh dengan Alkohol, soya ESP di basuh menggunakan AIR bagi memelihara kandungan Isoflavones.


Apa itu Isoflavones?

Isoflavones dikelaskan sebagai satu struktur kimia dan ia merupakan sebatian yang hanya terdapat dalam tumbuh-tumbuhan (phyto bermakna tumbuhan).

Isoflavones juga adalah sejenis phytoestrogen, atau hormon tumbuhan, yang menyerupai estrogen manusia dalam struktur kimia yang lemah.

Disebabkan oleh persamaan ini, maka isoflavones boleh mengimbangi tindakan hormon estrogen di dalam tubuh.

Isoflavones berfungsi menyeimbangkan hormon estrogen di dalam tubuh. Jika tubuh seseorang kekurangan hormon estrogen,isoflavones akan meningkatkan fungsinya dan jika tubuh terlebih hormon estrogen,isoflavones akan mengurangkan fungsinya


Apakah sumber Isoflavones?

Cara terbaik untuk mengambil isoflavon adalah dalam bentuk makanan, supaya anda boleh mendapat manfaat daripada semua nutrien soya dan sebatian berfaedah.

Jumlah tertinggi isoflavon soya dan protein adalah terdapat dalam tempe, kacang soya keseluruhan (seperti edamame), protein soya, soynuts, tauhu dan susu soya.

Sumber Isoflavones

Pakar penyelidik mengesyorkan memakan sekurang-kurangnya 1-2 hidangan sehari


Manfaat Kesihatan Isoflavones

Isoflavones memberikan banyak manfaat kesihatan yang membantu anda untuk mengelakkan penyakit.

1. Mengurangkan gejala menopause

2. Mengurangkan risiko serangan jantung
Isoflavones menghentikan pertumbuhan sel-sel yang menyebabkan penyumbatan arteri. Arteri-arteri ini biasanya membentuk gumpalan-gumpalan darah yang boleh menyebabkan serangan jantung.

Perlindungan terhadap gangguan prostat dengan mencegah pembesaran kelenjar prostat lelaki iaitu melambatkan pertumbuhan kanser prostat dan menyebabkan sel-sel kanser prostat mati.

3. Meningkatkan kesihatan tulang

4. Mengurangkan risiko kanser
Isoflavones boleh melawan pertumbuhan tumor kerana isoflavones bertindak melawan sel-sel kanser seperti rawatan untuk kanser.

5. Isoflavones dari sumber tumbuhan
Isoflavones dapat ditemui pada banyak makanan dan sumber terbaiknya adalah kacang soya.

6. Isoflavones adalah antioksidan
Kajian menunjukkan isoflavones mempunyai sifat antioksidan setara dengan antioksidan yang terkenal dari Vitamin E.

Kekuatan antioksidan isoflavones dapat mengurangkan risiko kanser jangka panjang dengan mencegah kerosakan DNA.


Antara fungsi Isoflavones yang lain :

  • Melancarkan metabolism.
  • Melancarkan pencernaan.
  • Merupakan nutrisi pelengkap.
  • Meningkatkan sistem imunisani
  • Memperkuat struktur matriks tulang.
  • Menstabilkan tekanan darah.
  • Menurunkan kadar kolesterol darah.
  • Menstabilkan kadar gula darah.
  • Mencegah obesiti.
  • Mencegah penyakit ginjal.
  • Mengurangi gejala jantung koroner (kardiovaskular).
  • Mengurangi gejala stroke.
  • Mengurangi gejala sakit urat
  • Menghilangkan rasa lelah dan lesu.
  • Mengurangi gejala menopause.
  • Memperlambat penuaan sel.
  • Mencegah tumbuhnya kanser, terutama kanker payudara dan prostat.
  • Menambah daya ingat dengan meningkatkan fungsi kognitif. 

Inginkan PENJIMATAN YANG LEBIH HEBAT?

Caranya mudah sahaja

1. Klik link di sini https://goo.gl/TFgda2
2. Klik Join Us & isi maklumat anda.
3. Hubungi / WA 012-5882545 untuk proses pengaktifan ID

This entry was posted on Friday, October 06, 2017 and is filed under , , . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 comments

Post a Comment